Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія за віком: як почати отримувати виплати автоматично

Розповідаємо, що потрібно зробити на порталі Пенсійного фонду, щоб автоматично стати пенсіонером

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Пенсію за віком можна оформити онлайн

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Громадяни, які досягли необхідного для виходу на заслужений відпочинок віку, можуть автоматично стати пенсіонерами, без особистого звернення до органів Пенсійного фонду України.

Про те, як це працює і що для цього потрібно, розповіли представники ПФУ.

Фахівці відомства пояснили, що пенсію за віком призначать на підставі інформації, яка надходить від інших державних реєстрів і страхувальників до Реєстру застрахованих. Це означає, що усю необхідну інформацію можна подати онлайн, не виходячи з дому.

Як це працює?

Автоматичне призначення пенсії – це сервіс ПФУ, який все таки вимагає певних дій від майбутнього пенсіонера.

Передусім авторизуйтесь на веб-порталі Фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Банк-ID.

Після цього перейдіть у розділ "Анкета надання інформації для автоматичного призначення пенсії за віком". Після ознайомлення з усією наявною інформацією заповніть анкету-заяву, там необхідно вказати інформацію про себе, дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення.

Завантажте скан-копії потрібних документів, яких не вистачає саме вам можна побачити безпосередньо в анкеті. Завантажувати їх можна за допомогою кнопки "додати файли".

Якщо крім обов’язкових документів у вас є ті, які можуть вплинути на доплати та пільги – додайте і їх. Після цього перевірте інформацію, знову підпишіть анкету-заяву КЕП та надішліть – документ до органу фонду. Подану заяву завчасно перевірять та опрацюють органи Пенсійного фонду.

Зауважте, що подавати інформацію можна у будь-який час і коли ви досягнете пенсійного віку, то отримаєте СМС-повідомлення або повідомлення в особистому кабінеті з інформацією про призначення пенсії, дату, з якої її призначено та розмір.

Чиї пенсії зростуть лише після війни?

З 1 березня безліч категорій пенсіонерів мали отримувати проіндексовані виплати і усі відповідні перерахунки відбулись.

Однак війна внесла свої корективи і декілька категорій, згідно з внесених у законодавство змін, зможуть отримати збільшені виплати лише по закінченню воєнного стану або по його скасуванню.

Це стосується держслужбовців, науковців та народних депутатів. Коли війна скінчиться, пенсію перерахують шляхом підвищення на коефіцієнт збільшення, тобто проіндексують на 14% (без урахування доплат та надбавок, лише "чистий" розмір виплати).

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто з українців може отримати одразу шість пенсій "авансом" і писали, які довідки громадянам видає Пенсійний фонд та для чого вони потрібні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.