Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які довідки видає Пенсіний фонд та для чого вони потрібні – список

Розповідаємо, які документи користуються найбільшим попитом серед українців

Фото: ЦКС, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

За довідками в ПФУ звертаються не тільки пенсіонери

Фото: ЦКС, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

Працюючі українці звертаються до Пенсійного фонду переважно для того, щоб отримати довідки за ОК-5, ОК-7 та Додаток 9, а пенсіонери – за довідкою про доходи (розмір пенсійних виплат).

Pro Гроші розповідають, що це за документи та для чого вони потрібні.

ОК-5

У довідці сформовані індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб. Документ формується за будь-який період, починаючи з 2000 року. Він містить дані про розмір заробітку для нарахування пенсії, страхового стажу, сплати страхових внесків.

Такі документи, як правило, використовує ПФУ для призначення чи перерахунку пенсій. Також довідку можуть попросити при нарахуванні лікарняних.

Щоб її отримати, потрібно подати електронний запит особисто через Портал електронних послуг Пенсійного фонду. Або ж звернутися до територіального органу ПФУ.

ОК-7

Така довідка надається, щоб перевірити страховий стаж працівника, за яким визначають відсоток нарахування лікарняних. Бухгалтери вимагають такі документи, щоб переконатися, що страховий стаж працівників не менший ніж півроку за останні 12 місяців до початку лікарняного. Від цього залежить розмір страхових виплат.

Для отримання довідки ОК-7 треба звернутися до територіального органу ПФУ або оформити заявку через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Додаток 9 (довідка про трудовий та страховий стаж)

Цей вид довідки роботодавці використовують для визначення страхового стажу під час нарахування допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою непрацездатності.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника. Також довідку можна отримати онлайн.

Для цього потрібно надати такі документи:

  • Копію паспорта.
  • Ідентифікаційний код.
  • Документи, що посвідчують особу представника та її повноваження діяти від імені особи, яку він представляє, а також засвідчених копій документів, що дають змогу територіальному органу Пенсійного фонду України ідентифікувати застраховану особу, страхувальника (у разі звернення представника застрахованої особи чи страхувальника).
  • Документи, що дають змогу ідентифікувати застраховану особу та її законного представника чи піклувальника або представника закладу, який здійснює опіку та піклування.

Довідка про доходи пенсіонера

Такий документ може знадобитися працюючим і непрацюючим пенсіонерам для виїзду за кордон чи переведення туди пенсійних виплат. Крім того, довідку можуть видавати для оформлення на себе пенсії померлого чоловіка, оформлення довіреності на отримання пенсії іншою особою. Також документ потрібен для припинення підприємницької діяльності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.