Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія понад 10 000 грн: хто та за що може отримувати

Пенсію понад 10 000 грн отримують лише 6,9% українських пенсіонерів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні налічується 10 726 239 пенсіонерів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на 1 жовтня 2022 року в Україні налічується 10 726 239 пенсіонерів. За даними Пенсійного фонду, середня пенсія в Україні становить 4 539,36 грн. Водночас 74% пенсіонерів отримають виплати до 5 000 грн. До 10 000 грн та більше отримують всього 26% людей.

Розповідаємо, хто може претендувати на пенсію понад 10 000 грн.

Що впливає на розмір пенсійних виплат

Розмір пенсії залежить від двох критеріїв:

  • стаж офіційної роботи;
  • особистий коефіцієнт, тобто, наскільки офіційна зарплата була більшою, дорівнювала або меншою від середньої по країні.

Формула розрахунку така:

Пенсія = середня зарплата на момент нарахування пенсії х стаж х особистий коефіцієнт.

При цьому кожен рік стажу дає всього 1% до пенсії, а от особистий коефіцієнт відіграє велику роль і може збільшити виплату утроє-п'ятеро.

Хто може претендувати на пенсію 10 000 грн

Щоб отримувати такі суми пенсійних виплат, необхідно мати середню офіційну зарплату за всі роки трудового стажу не менше 60 тис. гривень на місяць.

Українці, які сьогодні мають такі виплати, отримують, швидше за все, спецпенсії, це:

  • народні депутати;
  • держслужбовці;
  • силовики високого рангу;
  • науковці.

Раніше спецпенсії могли становити до 80% від заробітку, проте їх не призначають уже із травня 2016 року.

Що зміниться для пенсіонерів з 1 грудня

В Україні з 1 грудня збільшується прожитковий мінімум, це означає, що мінімальна та максимальна пенсії також підвищаться. Мінімальна пенсія становитиме 2 093 грн, до цього вона була у розмірі 2 027 грн, а максимальна пенсія збільшиться з 20 270 грн до 20 930 грн.

Пенсіонери віком 60-70 років також відчують підвищення пенсії, однак для цього діятимуть певні умови. У грудні пенсіонери віком від 60 до 70 років, які не працюють, будуть отримувати пенсію у розмірі 2 500 грн, за умови наявності достатнього стажу, для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років.

Якщо у пенсіонера такого віку страховий стаж менше, ніж вказано за умовами, то мінімальна пенсія буде встановлена пропорційно фактичному страховому стажу, виходячи з пенсії розміром 2 500 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можна самому заощадити собі на старість, щоб це було надійно і прибутково. Також ми розповідали, що буде з грошима українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.