Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: як змінився середній розмір

Розмір середньої пенсії в Україні протягом року збільшився майже на 16%

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Середня пенсія в Україні становить 4,5 тис. грн

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 жовтня провели перерахунок пенсійних виплат. За даними Пенсійного фонду, після цього середня пенсія в Україні становить 4539,36 грн.

Про це повідомляє Соціальна інформаційна платформа.

Такий середній розмір пенсії на 101,91 грн більше ніж було в липні. Тобто цього місяця пенсія в середньому зросла приблизно на 2,3%. Такий невеликий загальний відсоток пояснюється тим, що перерахунок торкнувся не всіх пенсіонерів.

Водночас за рік розмір середньої пенсії збільшився майже на 16% або на 623,61 грн (у жовтні 2021 року середня пенсія становила 3 915,75 грн).

Нині в Україні вже майже не залишилось пенсіонерів, які отримують менше 2 тис. грн (0,64%). Рік тому таких людей було 14,87% від загальної кількості.

Далі розподіл відбувається таким чином:

  • пенсія від 2 тис. грн до 3 тис. грн – отримують 38,44% пенсіонерів;
  • від 3 до 4 тис. грн – 23,54%;
  • від 4 до 5 тис. грн – 11,40%;
  • від 5 до 10 тис. грн – 19,07%.

Таким чином 74,2% від загальної кількості пенсіонерів отримують пенсію в розмірі до 5 тис. грн. Водночас 6,91% пенсіонерів отримують пенсію в розмірі понад 10 тис. грн. Минулого року таких людей було 4,31%.

В Україні з грудня підвищать пенсії

В Україні з 1 грудня збільшується прожитковий мінімум, це означає, що мінімальна та максимальна пенсії також підвищаться. Мінімальна пенсія становитиме 2 093 грн, до цього вона була у розмірі 2 027 грн, а максимальна пенсія збільшиться з 20 270 грн до 20 930 грн.

Пенсіонери віком 60-70 років також відчують підвищення пенсії, однак для цього діятимуть певні умови. У грудні пенсіонери віком від 60 до 70 років, які не працюють, будуть отримувати пенсію у розмірі 2 500 грн, за умови наявності достатнього стажу, для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років.

Як самостійно накопити на пенсію

Є декілька способів зібрати собі гроші на старість, не покладаючись на державні виплати. Одна із таких самостійних накопичувальних схем – формування особистого капіталу в недержавних пенсійних фондах (НПФ) або компаніях зі страхування життя.

Різниця між ними в тому, що в компанії зі страхування життя можна оформляти як накопичувальну частину для формування пенсії, так і медичну. Тобто, можна окремо брати дві з них, і третій варіант – дві частини накопичення в одному.

Розповідаємо детальніше, як самостійно накопити на пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.