Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії деяких українців можуть збільшитися на 50%: кому це доступно

За умови виходу на пенсію пізніше українцям належать збільшені пенсійні виплати

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці самостійно можуть збільшити розмір своєї пенсії

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні пенсіонери, які мають роботу, можуть вийти на пенсію за віком або відстрочити відпочинок. Тоді розмір грошового забезпечення збільшиться залежно від кількості відпрацьованих років.

Про це йдеться у статті 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсійний вік настає в 60 років, але за наявності робочого місця та, наприклад, за відсутності необхідного страхового стажу громадяни можуть відмовитися від пенсії та продовжити працювати. Так вони в майбутньому отримуватимуть надбавку за понаднормовий стаж. Цілком реально збільшити виплати до 50%, якщо вийти на пенсію на 6 років пізніше.

Відповідно до законодавства основний розмір грошового забезпечення збільшується на:

  • 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного за тим, який слідує після досягнення пенсійного віку, при відстроченні виходу на пенсію терміном до п'яти років;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць стажу, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Отже, перший рік додаткового стажу потенційно підвищує розмір виплат на 6% (0,5х12). А якщо працювати понаднормово 6 років, то основна пенсія збільшується на 54%. Зауважимо, щоб самостійно вирахувати суму коштів, потрібно знати три показники – розмір середньої зарплати, індивідуальний коефіцієнт зарплати та коефіцієнт страхового стажу. Помноживши всі значення, можна дізнатися розмір своєї пенсії.

Які пенсії отримують в Україні

Серед громадян поширена думка, що держава не забезпечує пенсіонерів достойними виплатами. Зокрема відомо, що серед понад 10 697 170 людей пенсійного віку більш ніж половина мають виплати до 5 тисяч гривень. Проте чимало таких, хто отримує 10 тисяч і більше (станом на січень 2023 року).

За даними Пенсійного фонду середній розмір фінансового забезпечення українців такий:

  • 1 226,77 гривні – 67 859 осіб;
  • 2 617,17 гривні – 3 185 057 осіб;
  • 3 548,26 гривні – 2 282 090 осіб;
  • 4 405,09 гривні – 1 626 671 особа;
  • 6 822,6 гривні – 2 475 515 осіб;
  • 14 587,78 гривні – 1 059 978 осіб.

Втім дехто може отримувати одразу дві пенсії. Йдеться про людей, які виїхали за кордон та постійно проживають в іншій країні. Наприклад, Польща забезпечує пенсією громадян України, якщо вони мають загальний стаж не менше 25 років (додаються роки, зароблені в обох державах) і останнім місцем роботи мали посаду в Польщі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для деяких пенсіонерів ввели стипендії та розповідав, хто може отримати 5 000 грн. Також ми повідомляли, що деякі пенсіонери зможуть отримати по 1 200 гривень додатково.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.