Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: хто може отримувати виплати без наявності страхового стажу

Розповідаємо, хто з українців може скористатися таким правом на отримання виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Серед таких громадян знаходяться українці, які опинилися на тимчасово окупованих територіях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають право на отримання пенсійних виплат навіть без наявності необхідного страхового стажу.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Хто може розраховувати на виплати за відсутності страхового стажу

Йдеться про українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях або територіях, де тривають активні бойові дії. Також це торкнеться членів сімей зниклих безвісти.

"Пенсія родичам зниклих безвісти нараховуватиметься за весь період, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи. Нарахування виплат стартує з моменту внесення зниклого безвісти до Єдиного реєстру", – йдеться у повідомленні.

Оскільки на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де ведуться бойові дії, органи Пенсійного фонду не працюють, громадянам призначатимуться автоматично такі пенсійні виплати:

  • по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
  • у зв'язку з втратою годувальника — від дня, наступного за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років – від дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше ніж 24 лютого 2022 року.

Чи зарахують до страхового стажу період простою

Раніше ми вже розповідали, що страховий стаж в Україні рахується за внесками, сплаченими із зарплати працівників. Виходить, що для зарахування періоду трудової діяльності важливий не сам факт роботи, а сплата податків.

Тому, якщо підприємство перебуває у простої та при цьому не продовжує сплачувати внески за своїх працівників, то їхній страховий стаж не змінюється.

У випадку, якщо українці працюють на неповній ставці, але сума внеску за них становить не менше мінімальної страхової суми, то працівникам зараховується повний стаж, навіть попри те, що вони отримують неповну зарплату. Якщо сума внеску складає лише половину, то, наприклад, два місяці стажу рахуватимуться за один.

Раніше ми розповідали, хто ще з українців має право на достроковий вихід на пенсію. Також ми писали, як можна продовжувати заробляти після виходу на заслужений відпочинок. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.