Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютні "гойдалки" на міжбанку: що відбувається з доларом та євро 26 січня

Всі операції проходили у межах рівня верхньої межі коридору Нацбанку, а попит перевищував пропозицію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На міжбанку 26 січня проходили активні торги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Котирування гривні до долара та євро у четвер, 26 січня, на міжбанку встановилися на рівні 36,56 грн/долар та 39,80 грн/євро (купівля).

Про це свідчать дані на сайті Мінфін.

О 15:50 за Києвом середні курси валют на міжбанку були такими:

  • долар США – 36,56 – 36,93 гривні;
  • євро – 39,80 – 40,19 гривні.

Традиційно торги по долару стартували о 10:00, а активізувалися вже ближче до 11-ї години. При цьому попит перевищував пропозицію. Проходили операції по лотах до 500−800 тисяч доларів.

На торгах доларом ближче до 12 години попит поступово зростав, що підтягувало котирування міжбанку до верхньої межі коридору Нацбанку.

На торгах по долару ближче до обіду всі операції проходили у межах рівня верхньої межі коридору Нацбанку. Попит, як і раніше, перевищував пропозицію.

Торги по долару знизили свою активність ближче до 14-ї години. НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, але при цьому продовжить підіймати норматив резервування коштів банків на коррахунку в Нацбанку, що страхуватиме гривню на валютному ринку України.

Як відомо, Нацбанк 21 липня 2022 року скоригував офіційний курс гривні до долара на 25% і підняв його з рівня 29,2549 гривні до 36,5686 гривні. При цьому Нацбанк не скасував вимогу про те, що курс викупу долара на міжбанку не може бути нижчим від офіційного, а курс продажу перевищувати його на 1%.

"Таким чином, коридор за курсом долара на міжбанку з 21.07.2022 року знаходиться в межах від 36,5686 до 36,94 гривні. Щоденний курс євро на міжбанку залежатиме від цього коридору і від поведінки пари євро/долар на міжнародному ринку", – йдеться в поясненні на Мінфіні.

Коли НБУ може повернутися до плаваючого курсу

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що наразі у центробанку не бачать причин для повернення до плаваючого курсу.

В НБУ переконані, що в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою. При цьому важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися.

"Це (повернення до плаваючого курсу, – ред.) станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань", – пояснили в НБУ.

Там уточнили, що до повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція.

Раніше ми писали про те, яким буде курс долара у лютому. Також ми розповідали, що в Україні з'явилися долари з мітками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.