Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара знову відпустять? В НБУ натякнули, чи варто чекати змін

Фіксований курс долара запровадили ще влітку 2022 року, відтоді НБУ не запроваджує жодних змін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи буде плаваючий курс долара у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку повномасштабного вторгнення РФ до України Нацбанк заморозив офіційний курс долара на рівні 29,25 грн/дол., а згодом посунув позначку до 36,5686 грн/дол. І наразі у Нацбанку не бачать причин для того, щоби повернутися до плаваючого курсу.

Про це повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Він пояснив, що наразі в українській економіці не накопичуються дисбаланси, тому НБУ не бачить підстав для скасування фіксованого курсу. До того ж в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою.

При цьому співробітник НБУ зазначив, що важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися. Втім, регулятор уважно слідкує за усіма процесами на валютному ринку.

"Момент повернення до плаваючого курсу пов'язаний не стільки з якимись календарними датами, скільки з передумовами. Це станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань. До повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція", — зазначив Лепушинський.

Спеціаліст також зазначив, що перехід від фіксованого до плаваючого обмінного курсу відбуватиметься поступово.

Що може статися з курсом до кінця 2023 року

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський вважає, що українці цього року навряд чи побачать курс долара у 50 грн.

На його думку, навіть попри повномасштабний напад Росії, українська гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Тож Маріковський радить не зважати на панічні прогнози деяких економістів, які запевняють, що долар буде по 50 гривень і вище.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про топ-5 найважливіших економічних подій 2022 року. Також ми писали, чому клієнти Monobank масово скаржаться на блокування карток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.