Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обережно з інтернет-покупками: чим ризикують клієнти ПриватБанку

Через подвійне списання клієнтка ПриватБанку втратила кошти, а чекати повернення потрібно до 120 днів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка Приватбанку заплатила подвійну суму за онлайн-покупку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здійснюючи платежі в онлайн-магазинах, потрібно розуміти ризики. Найчастіше українці страждають через подвійне списання без підтвердження. Така ситуація сталася у клієнтки ПриватБанку, але фінустанова запропонувала єдиний вихід – чекати повернення до 120 днів.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком Irinamur, розповіла, що витратила на онлайн-замовлення 1 589 грн. Але через кілька секунд після першого списання пройшло друге на аналогічну суму, причому мобільний додаток не попросив підтвердження платежу. Тобто жінка втратила одразу понад 3 000 грн.

Вона звернулася по допомогу на гарячу лінію фінансової установи, там оператор попросив зачекати максимум п’ять днів, після чого кошти мають нарахувати на карту, оскільки перебувають у резерві. Але минув тиждень і змін на рахунку не відбулося. Під час другої розмови інший співробітник порадив зачекати ще 5-7 днів.

"Коли гроші знову не повернулися, оператор озвучив варіант, що процедура триває до 120 днів. У мене питання до банку: чому кредит і відсотки людина має виплачувати вчасно, а повернення своїх грошей треба чекати місяцями?", – обурено зазначила постраждала.

В коментарях до скарги їй порадили звернутися безпосередньо до магазину, адже якщо кошти встигли надійти на рахунок як оплата, то їх можуть повернути готівкою "на руки". Але в разі відповідальності банку вся надія залишається на компетентність служби підтримки.

Як насправді відбувається процедура оплати й повернення

Представники ПриватБанку, ознайомившись з відгуком клієнтки, дали детальну інформацію, які процеси проходять при оплаті онлайн, аби пояснити, чому доводиться так довго чекати на повернення коштів. Коли здійснюється платіж карткою, за кадром відбувається безліч операцій:

  • після зчитування терміналом або введення реквізитів на сайті банк-еквайр (посередник, що володіє терміналом чи обслуговує інтернет-магазин) направляє дані в платіжну систему для авторизації;
  • потім дані надходять в банк-емітент (той, що випустив картку), попередньо пройшовши перевірку для безпеки операції;
  • наступний крок – ПриватБанк перевіряє можливість конкретної транзакції (звіряє ліміти, баланс, блокування, коректність введених даних за карткою тощо);
  • результат – схвалення оплати чи відмова – відправляється зворотнім шляхом.

Проблема в тому, що після схвалення сума проходить не одразу, терміни залежать від платіжної системи, регіону, типу операції тощо. І якщо блокується відправлення, то потрібно мінімум 5 днів на повернення. Але регламенти платіжних систем відрізняються, і деякі встановили терміни до 120 днів очікування, на що жодним чином не може вплинути ПриватБанк.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк може не розблокувати рахунки деяким клієнтам. Також ми повідомляли, як ПриватБанк може видати депозит клієнтам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.