Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові штрафи для пішоходів та відміна виплат для ВПО – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини цього тижня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні за тиждень, що минає, сталось чимало цікавих економічних подій. Деякі українці залишились без держдопомоги, ПриватБанк запустив нову функцію, а нові правила для пішоходів можуть загрожувати штрафами.

Сайт Pro Гроші розповідає, які економічні події цього тижня важливі для багатьох українців.

Термін дії прострочених документів

Іноземці та особи без громадянства тепер мають можливість в'їзду на територію України та законного перебування в країні на підставі посвідки на тимчасове або постійне проживання, якщо термін дії цих документів закінчився (або вони підлягають обміну) після 24 лютого 2022 року. Така норма діятиме ще протягом 30 днів після скасування воєнного стану.

Нововведення щодо терміну дії прострочених документів стосуються також й українців. Обмін таких документів буде обов'язковим протягом 30 днів після припинення воєнного стану. Документами, які підтверджують громадянство України, а також посвідчують особу вважаються:

  • паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни;
  • паспорти громадян України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану), є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Кого зі студентів переведуть на бюджет

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду повідомив, що деякі студенти коледжів та вищих навчальних закладів, які навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджетну форму освіти.

Це стосується таких студентів:

  • дітей загиблих захисників України у віці до 23 років;
  • учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни (особи, які визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни);
  • дітей (у віці до 23 років) учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • жителів особливо небезпечних територій (особи, які проживають на/перемістилися з тимчасово окупованих Росією територій України в умовах воєнного стану на території громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні на території територіальних громад).

Студенти, які відносяться до цих категорій та були зараховані на контракт до 2021 року включно, будуть переведені на бюджет. Загалом нараховується 80 тисяч студентів, які будуть навчатися за державні кошти.

Хто з українців залишиться без державної допомоги

Право на оформлення фінансової допомоги забрали у мешканців трьох територіальних громад. Жителі Михайлівської сільської територіальної громади Запорізького району Запорізької області, Путивльської міської територіальної громади та Садівської сільської територіальної громади Конотопського району Сумської області тепер не можуть подати заявку на виплати.

Розглянути звернення про призначення фінансової підтримки зможуть лише тих українців, які отримали статус ВПО. Для цього потрібно особисто звернутися до Центру надання адміністративних послуг, виконавчого органу місцевої ради, департаменту соціального захисту населення або через додаток "Дія".

Нова функція у ПриватБанку

Нещодавно ПриватБанк оголосив про оновлення – запуск послуги грошових переказів на картку національної платіжної системи ПРОСТІР з мобільного додатку Приват24 або веб-версії банку. НПС "ПРОСТІР" – це національна карткова платіжна система, яку створив Національний банк України.

Тепер можна користуватися послугою Р2Р переказів з картки ПриватБанку на картку ПРОСТІР будь-якого банку України. Це значно пришвидшить та полегшить процедуру переказів. Якщо у клієнта є така картка, її можна додати до гаманця у мобільному застосунку Приват24 та здійснювати необхідні фінансові операції.

Пішоходам в Україні можуть загрожувати штрафи

Новий законопроєкт, який ухвалили у Верховній Раді, передбачає штрафи для пішоходів, які пересуваються по вулиці в темний час доби без світловідбивних елементів на одязі. Штраф дорівнюватиме розміру трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, він складатиме 51 гривню.

Через тотальний режим економії в деяких містах, світловідбивні елементи на одязі пішоходів вкрай необхідні. Це допоможе уникнути ДТП та створити безпечне пересування людини по вулиці в темний час доби.

Також раніше сайт Pro Гроші розповідав, що вже з 1 листопада можуть зрости тарифи на електроенергію та яку популярну послугу відключить Київстар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.