Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгові кредити, нові субсидії та онлайн-магазин дров – головне про гроші за тиждень

Пригадаємо, які важливі економічні події трапилися цього тижня, та що нового для українців принесли минулі дні

Фото: Молодий буковинець. Колаж: Pro Гроші

Серед найбільш важливих новин – пільгове кредитування, субсидії та облікова ставка

Фото: Молодий буковинець. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, був щедрий на економічні новини. Зокрема, чимало нововведень стосувалося допомозі ВПО. Також Національний банк вирішив залишити облікову ставку на рівні 25%. А напередодні опалювального сезону в Україні з’явився онлайн-магазин дров.

Дізнайтесь у матеріалі Pro Гроші, що цікавого приніс поточний тиждень для кожного українця.

Пільгове кредитування для підприємців

Малий та середній бізнес в Україні відтепер може отримати пільговий кредит у рамках державної програми "5-7-9". Підприємства, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів, можуть терміном до п'яти років взяти кредит на суму до 60 мільйонів гривень. Відсоткова ставка – 9% річних.

Що цікаво, відповідальність за виконання зобов'язань буде частково покладено на український уряд. Завдяки програмі пільгового кредитування підприємці зможуть швидше відновити господарську діяльність, забезпечити ріст економіки, збільшити кількість робочих місць, запустити виробничі потужності.

Серед умов надання пільг – розташування підприємства на відстані не менше, ніж 50 км від зони активних бойових дій.

Інтернет-магазин для покупки дров

З початком опалювального сезону постало питання про забезпечення українців ресурсами для опалення будинків. В Україні створили державний інтернет-магазин "ДроваЄ", де можна максимально просто купити необхідну кількість паливного ресурсу. Правда, є обмеження – не більше 15 кубометрів дров на одну людину.

Щоб придбати сировину, потрібно зайти на ресурс "ДроваЄ", авторизуватися завдяки електронному цифровому підпису, обрати адресу доставки. Після цього з переліку доступних і найближчих лісгоспів обрати продукцію, яку пропонує постачальник.

Далі залишається визначитися, потрібна вам доставка чи ні. Оплатіть замовлення і чекайте на дзвінок оператора для роз'яснення деталей.

Розширення умов надання житлових субсидій

Раніше субсидії на оплату житлово-комунальних послуг не розповсюджувалися на родини, члени яких перебувають за кордоном більше 60 днів. Винятки становили особливі випадки, зокрема відрядження, догляд за дитиною, лікування або навчання.

Оскільки через війну значна частина громадян переїхала за кордон у пошуках безпеки, несправедливо забирати субсидію у всього домогосподарства. Тож тепер допомогу від держави зможе отримувати вся сім'я, незважаючи на переїзд родичів в іншу країну. Єдине що – розмір субсидії буде розраховуватися лише на осіб, які живуть в Україні.

Тобто соціальні норми на члена родини, який перебуває за кордоном, не додаватимуть до загальних. Для призначення допомоги варто звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання або подати відповідні документи уповноваженим особам виконавчих органів територіальної громади.

НБУ ухвалив рішення щодо облікової ставки

У четвер, 20 жовтня, Національний банк України вирішив не змінювати облікову ставку. Вона залишається на рівні 25%. Підняття до цього показника обумовлювалося збільшенням відсотків за облігаціями для населення. Передбачалося, що українці почнуть купувати їх більше, проте цього не сталося.

Як зауважив голова НБУ Андрій Пишний, наразі споживча інфляція становить 24,6% що є наслідком повномасштабної війни, а саме зупинки виробничих потужностей підприємств, порушення логістичних ланцюгів, обмеження експорту, нестабільності валютного курсу тощо.

НБУ прогнозує, що динаміка зростання цін на товари і послуги продовжуватиметься до кінця поточного року. Але вже на початку 2023 року темпи сповільняться і стабілізуються.

Бюджетна форма навчання для деяких категорій населення

У міністерстві оборони повідомили, що за державні кошти будуть навчатися діти загиблих українських захисників. Рішення ухвалено урядом у п'ятницю, 21 жовтня. Йдеться про дітей загиблих військовослужбовців віком до 23 років.

Також на державну форму навчання переведуть жителів особливо небезпечних територій, а саме людей, які проживають в тимчасово окупованих регіонах або перемістилися звідти в безпечні області. Пільги стосуються українців, які живуть на території громад, розташованих в районі проведення активних бойових дій, або вони перебувають у тимчасовій окупації.

Більше дізнатися про допомогу українцям під час війни можна у нашій спецтемі. Також ми інформуємо про економічні прогнози і розповідаємо, чого очікувати українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.