Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію можуть зрости вже з 1 листопада – кого торкнеться

Наразі це питання обговорюється та навіть розроблений відповідний проєкт НКРЕКП

Колаж: Pro Гроші

В Україні може зрости вартість електроенергії

Колаж: Pro Гроші

У листопаді на фоні постійних обстрілів Росії можуть зрости тарифи на електроенергію для бізнесу.

Про це повідомив експерт з ЖКП Олег Попенко у коментарі 24 каналу.

Він наголосив, що тарифи для населення підіймати не будуть, оскільки "вже є відповідні заяви, що принципово тарифи для населення залишаться на старому рівні".

Водночас, обговорюється підняття тарифів для бізнесу.

"Питання тільки, до якого рівня їх піднімуть", – зауважив експерт.

Попенко нагадав, що ще у вересні велися розмови про те, що прайс-кепи на тарифи для бізнесу будуть на рівні 5 гривень. У цю ціну закладалась максимальна вартість електроенергії без врахування доставки та розподілу.

Однак сьогодні очікується, що тариф для бізнесу буде на рівні 6 гривень. Вже є відповідні пропозиції та проєкт НКРЕКП.

"Тобто фактично електроенергія буде коштувати для бізнесу на рівні 7-7,5 гривень", – повідомив Попенко.

Які підприємства можуть зупинитися

Через перебої зі світлом, спричинені масованими ракетними обстрілами, та розмови про ймовірність підвищення тарифів протягом жовтня, підприємства почали заявляти про можливість закриття. Серед них такі:

  • Завод "Дніпроазот". Це єдиний виробник хлору для українських водоканалів, який оголосив простій, хоча підприємство й підтримує мінімальну діяльність. Через зростання цін надалі це робити підприємство не зможе, а, зі слів представника заводу, після повної зупинки підприємства, відновити роботу буде неможливо.
  • Покровський гірничо-збагачувальний комбінат (ПГЗК) також чекає закриття. Пояснюють це тим, що знижується попит на продукцію, зростає собівартість виробництва, є проблеми з закупівлями матеріалів для ремонтів та обслуговування обладнання.
  • Марганецький ГЗК також може зупинитися через вищі тарифи на електроенергію.

Які ціни на електроенергію в Україні

Остаточна сума у платіжках для населення залежить від кількох факторів. Перший – загальний обсяг спожитих кіловатів протягом місяця. Другий – час використання електрики. Третій – засіб обліку кіловатів. Всі три пункти здатні як збільшити, так і понизити вартість електроенергії.

Різниця у ціні за один кіловат також залежить від статусу господарства. Звичайні споживачі (квартири й будинки), які за місяць витрачають до 250 кіловатів, оплачують по тарифу 1,44 гривні. Якщо обсяги становлять понад 250 кіловат-годин, доведеться платити 1,68 гривні. Зазвичай це стосується малого та середнього бізнесу, підприємств.

Раніше ми писали, що буде з вартістю комунальних послуг до кінця року. Також ми пояснювали, чи справді в Україні хочуть підняти тариф за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.