Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк має проблеми з валютою? Що потрібно знати всім клієнтам

Киянці видали мічені купюри в касі, а потім відмовилися прийняти назад, хоча гроші мали незначні ушкодження

Фото: скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В касі ПриватБанку видали пошкоджену валюту та не прийняли назад

Фото: скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В касі ПриватБанку співробітниця видала клієнтці гроші з печатками та надписами, але ці пошкодження жінка виявила вдома. Намагаючись повернути валюту, вона отримала відмову.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком AlionaL, розповіла, що прийшла в київське відділення фінустанови, щоб зняти велику суму з рахунку й отримати банкноти. Водночас вона не перевірила відразу всі купюри, видані касиркою, бо довго стояла в черзі та поспішала. Тільки вдома помітила, що деякі гроші мічені – ззаду стояли якісь печатки та були надписи.

"Повернулась до ПриватБанку, але там відмовились прийняти валюту назад. Більше того, брехали мені у вічі, що давали купюри лише нового зразку, хоча це неправда. Співробітниця перед видачею сама скаржилася, що їм привозять гроші старого зразку навіть під замовлення. І що тільки половина нові", – уточнила клієнтка.

Вона звернулася в службу підтримки, але там просто побажали гарної співпраці з банком надалі, ніяк не допомігши розв'язати проблему. У відповідь на скаргу киянки представники ПриватБанку зауважили, що при здійсненні касових операцій у відділенні всі клієнти зобов'язані:

  • рахувати гроші не відходячи від каси;
  • перевіряти реквізити, вказані на касових документах.

І тоді, не задовольнившись станом купюри, можна відмовитися її прийняти. А всі зношені банкноти іноземної валюти (старі, розірвані, обгорілі, зі штампами чи проколами) банк може тільки забрати на дослідження в НБУ.

Які гроші повинен приймати банк

Нещодавно в багатьох українців почали виникати проблеми зі здачею на обмін чи заміну іноземної валюти. В касах та обмінниках відмовлялися виконати замовлення клієнтів або встановлювали комісію, якщо купюри були випущені до 1996 року. Усе через дизайн та захисні елементи на американських грошах, які змінили.

Водночас в Національному банку запевнили, що спілкувалися із представниками банківських установ країни та дійшли домовленості про усунення цих проблем. Каси можуть не прийняти валюту лише у випадках, коли вона з ознакамисерйозних ушкоджень. До таких відносять:

  • забруднення (плями), загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • обпалення, трухлість (виникає через тривалу взаємодію з вологою, рідинами, хімікатами чи ознаками гниття);
  • розриви на частини;
  • пошкодження елементів дизайну та захисту;
  • зміну первісного кольору паперу та/або зображень;
  • забруднення, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • явні друкарські недоліки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям можуть відмовити в обміні доларів в банках та обмінниках. Також ми повідомляли, що збій у Приват24 може залишити клієнтів з кредитами та розповідали, на що слід звернути увагу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.