Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові методи покарання: як злісних боржників хочуть змусити погасити кредити

Наявність боргів може завадити українцям реєструвати автомобілі до моменту сплати заборгованості

Фото: pic.kiev.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Боржникам можуть заборонити рестрацію авто та забиратимуть депозити

Фото: pic.kiev.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів вигадав новий спосіб боротися з боржниками. В українців можуть забирати депозити й заборонити реєстрацію транспортних засобів, поки не відбудеться повноцінне погашення боргу.

Про це йдеться у новому законопроєкті №9363.

Його зареєстрували для ознайомлення 9 червня поточного року, ініціатором виступив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. В тексті документа йдеться про два важливі аспекти, з якими доведеться миритися громадянам у разі ухвалення.

Перший – через присутність в Єдиному реєстрі боржників людині будуть відмовляти у реєстрації автомобіля. Тобто після купівлі машини здійснити цю процедуру стане неможливо, значить, керувати автівкою теж не вдасться до моменту виключення з реєстру.

Другий – банки на вимогу судових виконавців зобов’яжуть арештовувати гроші на депозитних рахунках для подальшого погашення заборгованості. При цьому фінустанови не будуть продовжувати депозитні угоди.

Зауважимо, що потрапити в Реєстр боржників можуть особи, яких через суд змусять сплатити будь-яку заборгованість, наприклад, за аліменти, комунальні послуги, кредит тощо. Як уточнили автори законопроєкта в пояснювальній записці, "заходи примусового виконання рішень застаріли та вимагають осучаснення шляхом цифровізації та оптимізації процесів звернення стягнення на майно боржника".

Стягнення боргів за кредитами

Нагадаємо, нещодавно повернулася практика накладання арешту на банківські рахунки через наявність заборгованостей. Відповідну постанову ухвалює виконавча служба та надсилає банкам, які здійснюють процедуру арешту. Водночас українцям дозволили користуватися частиною грошей на картках – двома мінімальними зарплатами (13 400 грн). Для цього треба звернутися до виконавця із заявою про розблокування.

Також тепер стало важче стягувати борги за деякими кредитами, зокрема тими, які не посвідчені нотаріально. Йдеться про:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочку на товари.

Банкам, щоб домогтися покриття позики від клієнтів, доводиться звертатися напряму до суду, а не до нотаріуса, як раніше. А громадянам, які живуть на територіях активних бойових дій і в тимчасово окупованих регіонах, дозволили інакше сплачувати споживчі кредити – через реструктуризацію. Цей обов’язковий механізм діятиме протягом воєнного стану та ще 30 днів після його скасування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке майно заборонено арештовувати через борги. Також ми повідомляли, що українцям частково скасують арешт рахунків через борги та розповідали, хто отримає доступ до грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.