Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпека кредиту – що станеться, якщо не повертати гроші банку

Експерт розповів сайту Prо Гроші, що може загрожувати українцям

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують брати кредити

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредити допомагають більшості людей покрити свої потреби. Однак іноді буває так, що борг повернути немає можливості. На це впливають життєві фактори. Та більшість цікавить питання, що буде, якщо борг не повернути.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Якщо ви прострочите повернення боргу, то вам може загрожувати цивільна відповідальність.

Вона полягає у тому, що ви, окрім обовʼязку повернути тіло кредиту та відсотки за користування ним, ще додатково отримаєте штраф та/або пені й збитки, які покриваються коштом заставленого майна, а також іншого майна боржника — у випадку недостатності заставного майна.

Кримінальної відповідальності за невиконання грошового зобовʼязання немає. Її можливо понести лише в тому випадку, якщо у вас при отриманні кредиту, виявили ознаки кримінального правопорушення.

Так у випадку, якщо при отриманні кредиту ви усвідомлено надали підроблені документи або завідомо недостовірну інформацію про обставини, що впливають на прийняття рішення про надання вам кредиту, то такі дії містять ознаки шахрайських, за які вже можете понести кримінальну відповідальність за доведеності вини у суді, – розповідає адвокат Дмитро Величко.

Чи повинні військові повертати кредити

Раніше ми вже писали про те, що наразі військовослужбовці не повинні думати про кредити. Саме тому держава ухвалила актуальні зміни. Отже, оновлення торкнулися саме тих норм, котрі регулюють питання стягнення простроченої заборгованості.

Документи й довідки військових тепер мають бути прописані так, аби фінустанови не мали інформації щодо місця перебування самих військовослужбовців та підрозділів, де вони служать.

У законі також запевняють, що банкам, а також небанківським установам та колекторам заборонено стягувати прострочені борги з військових певних категорій на період воєнного чи надзвичайного стану.

Про кого йде мова:

  • військові, які проходять службу на території України;

  • військові, які отримали інвалідність унаслідок захворювання, яке пов’язано з проходженням служби;

  • члени сімей військових, котрі померли, загинули або вважаються зниклими безвісти;

  • особи, які перебувають у полоні;

  • особи, з якими втрачено зв’язок.

"Звісно, усе вищезазначене не означає, що борги зовсім не потрібно буде сплачувати. Йдеться про те, щоб військовослужбовці могли їх сплатити тоді, коли умови будуть більш спокійними", – говорить адвокат Володимир Піпко.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки. Також ми писали, що в Україні запрацювала нова програма для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.