Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не ведіться на обіцянки – як розпізнати фінансові піраміди

Якщо ви помітили ці ознаки й у своїй організації, то краще її покинути якомога швидше

Фото: unsplash. Колаж: Рro Гроші

Є основні ознаки фінансових пірамід

Фото: unsplash. Колаж: Рro Гроші

Фінансові піраміди й досі продовжують своє існування. Вони є не лише в Україні, а й у всьому світі. Поряд із класичними фінансовими пірамідами з'являються й інноваційні способи шахрайства.

Про те, як розпізнати фінансову піраміду, розповідає фінансовий консультант Анастасія Прудка.

Три основні ознаки фінансової піраміди

Дуже вигідні умови. Прибутковість вам можуть пообіцяти від 40% та вище.

Товар як такий взагалі відсутній або не має ринкової вартості поза цією організацією. Хоча є й новації. Піраміда S Group побудована на популярному тренді — інвестиціях.

Основний дохід від залучення учасників, а не товарообігу. Де ті, хто перебуває вгорі піраміди, можуть заробити та отримати виплати коштом тих, хто прийшов пізніше.

"Є інші ознаки, але ці – основні. Побачили хоч один із них – оминайте такі організації!", – йдеться у повідомленні.

На сайті національної комісії з цінних паперів та фондового ринку складено список скам-проєктів. На сьогодні в Україні налічується 134 організації.

Як виникли та луснули найбільші фінансові бульбашки

Раніше ми вже вам розповідали про те, що світова історія рясніє прикладами масштабних економічних криз і крахів. Інвестори та кредитори стикалися з різким падінням вартості активів. Саме тоді почали виникати гігантські заборгованості, адже лопалися фінансові бульбашки. Колись дозволяли створювати центральні банки чи інші глобальні інституції.

Є один відомий та найперший приклад такої фінансової бульбашки. Ним став попит на тюльпани в Голландії у 20-х роках 17 століття. Ці квіти потрапили на територію держави з Туреччини та стали неймовірно популярним товаром.

Спочатку ціни росли на вже зрілі бутони. Однак після цього дорожчими стали й самі цибулини. Верхівкою лихоманки стали викупи контрактів, укладених на купівлю потенційно завезених цибулин.

Врешті, у 30-х роках вартість квітів досягла небачених показників. Лише за одну штуку товару продавали будинки, прибутковий бізнес, а іноді давали квіти як придане за наречену.

Втім, як відбувається з усіма бульбашками, ця одного дня лопнула. У лютому 1637 року відбувся крах, ціни різко впали (в сотні разів), всі угоди на біржах припинилися. Люди залишилися без заощаджень, роботи, зате зі знеціненими тюльпанами в горщиках.

Більше історій про інші фінансові бульбашки ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.