Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк готується до важливих змін у 2023 році — що чекає на українців

Розповідаємо, які зміни планує впровадити Національний банк України до кінця 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Очікується, шо наприкінці 2024 року облікова ставка становитиме 18%.

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку України не виключають, що рівень облікової ставки можуть знизити наприкінці 2023 року. Рішення залежить від пом'якшення валютних обмежень.

Про це йдеться у підсумках засідання Комітету з монетарної політики НБУ.

У документі зазначається, що переважна більшість учасників заходу дотримуються думки, що регулятор зважиться на зниження облікової ставки до 21%. Оптимальним часом для початку циклу зниження ставки є IV квартал.

Зазначається, що до того моменту Нацбанк пом'якшить ще деяку частину валютних обмежень, але на початкових етапах валютної лібералізації незмінна облікова ставка відіграє важливу роль в управлінні очікуваннями та ризиками.

"Щойно НБУ матиме достатньо підтверджень щодо контрольованості курсових та інфляційних процесів в умовах пом’якшення адміністративних обмежень, він зможе розпочати цикл зниження облікової ставки без створення загроз для макрофінансової стабільності", — йдеться у повідомленні.

Натомість у НБУ визнають, що потенціал зниження облікової ставки на горизонті монетарної політики суттєво обмежений негативними наслідками війни. Нашій країні знадобиться багато часу, аби відновити виробничі потужності, експорт та повернути на Батьківщину вимушених мігрантів. При цьому потреби в імпорті на етапі відновлення будуть значними.

"Враховуючи рівень міжнародної допомоги, яка закриватиме дефіцит поточного рахунку, у 2024 році Нацбанк зможе продовжити зниження облікової ставки, яке, однак, буде досить повільним", — зазначається у тексті.

Тож очікується, що вже наприкінці наступного року облікова ставка становитиме 18%, замість нинішніх 25%.

Що буде з курсом долара впродовж 8-14 травня

На думку доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, яку він озвучив редакції Pro Гроші, впродовж цього тижня існуватиме посилена загроза ракетних ударів з боку РФ. Це повпливає і на значення курсу долара.

"Що стосується монетарних якихось проблем, то я не передбачаю якихось стрімких рухів курсу долара в ту чи іншу сторону. Посилення ракетних обстрілів – це єдиний чинник, який наразі може змусити курс долара значно змінювати свої показники", — пояснив експерт.

Раніше ми розповідали, за яких обставин Нацбанк "відпустить" курс долара. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.