Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці по-новому сплачуватимуть за все? Які зміни НБУ впровадить з 1 квітня

Незабаром міжбанківські платіжні операції в національній валюті в Україні відбуватимуться через нове покоління системи електронних платежів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

НБУ оновить роботу банківської системи по всій країні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 квітня 2023 року система електронних платежів (СЕП) працюватиме на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та безперервно.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

Зазначається, що в рамках стандарту ISO 20022 будуть уніфіковані платіжні документи, створені єдині принципи для їх заповнення та обробки, розширені додатковою інформацією реквізитні склади платіжної інструкції. Таким чином буде забезпечена автоматизація платіжних операцій, а рівень обслуговування клієнтів підвищиться.

Сума виконаної платіжної інструкції відображатиметься за рахунком учасника СЕП датою того календарного дня, в якій вона проведена через СЕП.

Тому Національний банк запровадив:

  • оновлені механізми для проведення міжбанківських платіжних операцій через рахунки учасників СЕП у частині правил формування, обміну та оброблення електронних повідомлень;
  • оновлений порядок внесення інформації про включення чи виключення учасника СЕП до/з Довідника учасників СЕП;
  • актуалізацію правил здійснення банком і його філіями міжбанківських платіжних операцій за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку;
  • вимоги до переліку інформації та відомостей про небанківського надавача платіжних послуг, які міститимуться в Довіднику небанківських надавачів платіжних послуг; врегулював питання виконання учасниками СЕП міжбанківських платіжних операцій небанківських надавачів платіжних послуг;
  • нові правила здійснення міжбанківських платіжних операцій в національній валюті через кореспондентські рахунки, що відкриваються банками-резидентами в інших банках-резидентах.

Що зміниться у роботі СЕП після переходу на міжнародний стандарт

За інформацією НБУ, передбачається цілодобовий режим роботи СЕП. Тобто, міжбанківські платіжні операції відбуватимуться без призупинення роботи цієї системи, а перехід від поточного до наступного календарного дня відбуватиметься миттєво.

Додамо, що наразі система електронних платежів в Україні працює у режимі 23/7.

Нацбанк може заборонити держбанкам скорочувати відділення через війну

У Нацбанку вважають, що деякі рішення держбанків, ухвалені з метою мінімізації видатків, потребують детального індивідуального аналізу та, можливо, перегляду. Усе через те, що економічна ефективність таких рішень може бути нівельована негативним соціальним ефектом, загрожувати нацбезпеці країни перешкоджати нейтралізації наслідків воєнної агресії та повоєнному відновленню економіки.

"Пріоритетним завданням залишається якнайшвидше відновлення діяльності банків на звільнених територіях, враховуючи необхідність та можливість забезпечення безпеки персоналу банків та їх клієнтів", – йдеться у повідомленні.

Раніше ми розповідали, кому з українців можуть заблокувати банківську карту. Також ми писали, які валютні обмеження скасував Нацбанк, попри війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.