Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для України наступають нелегкі часи? Як банкрутство банків США вплине на ринок

Банки збанкрутували за лічені години, а тому на фінансових ринках заговорили про можливий початок нової світової кризи

Фото: УНІАН, coinphony.com. Колаж: Pro Гроші

Банкрутство банків у США може вплинути на Україну

Фото: УНІАН, coinphony.com. Колаж: Pro Гроші

У США лише за тиждень закрилися два великі банки. Signature Bank та SVB були одними з найбільших, а їхнє банкрутство стало значним з часів світової фінансової кризи 2008 року. Крах SVB відчули інвестори в криптоактиви й стартапи, які зберігали там кошти. Однак як ці події вплинуть на Україну?

Про це сайту Pro Гроші розповів експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

Це фактично друге потужне банкрутство в історії США. Ситуація досить тривожна, тому було проведене позапланове засідання комісії. Як коментар цього засідання, то всі депозити населенню будуть відшкодовані у повному обсязі попри гарантовану суму. Для цього у них будуть використовуватися фінансові ресурси бюджетних організацій. Тобто гроші будуть використовуватися з ресурсних бюджетів, – говорить експерт.

Криза 2008 року розпочиналася теж з банкрутства декількох банків. Тоді ситуація на ринку була досить мінлива. Спочатку банкрутство, потім ринок заспокоївся, далі проблеми мінімізували, однак потім фінансовому ринку стався "вибух" і фінансова криза.

Зараз ринки досить оптимістично сприймають цю подію, однак вона поєднується з кількома небезпечними факторами. Особисто для нас ця ситуація тривожна. Адже є загроза, яка може вплинути на рівень підтримки України. Тому у нас наступають досить небезпечні часи.

Як відбулося банкрутство

Раніше ми вже писали, що в середу ввечері, 8 березня, стався крах криптовалютного кредитора Silvergate Bank. Причина – попередження від Федеральної резервної системи США про посилення монетарної політики задля зменшення інфляції до показника у 2%. Саме цей факт і спричинив чергове падіння вартості біткоїна до позначки менше, ніж 20 тисяч доларів.

Головні клієнти банку, що також збанкрутіли – FTX і Genesis. Вони зняли кошти з рахунків, тому станом на січень 2023 року установа втратила 1 млрд доларів. 1 березня регулюючі органи отримали від Silvergate сигнал про негативні квартальні результати, які не дають змоги надалі залишатися на ринку. Тож банк добровільно здав ліценцію.

Після закриття кредитної організації в інвесторів почалася чимала паніка. Вони масово розпродали галузеві акції у SVB. Через різке збільшення обсягів знятих коштів компанія була змушена вжити екстрених заходів, аби мати змогу розплатитися з вкладниками. Вона продала частину активів, втративши 2 млрд доларів.

Що потягнуло за собою ланцюгову реакцію: фірми також не захотіли тримати гроші в банку та вивели їх. В ситуацію втрутилася Федеральна корпорація зі страхування депозитів, яка взяла під контроль майже 175 млрд доларів депозитів клієнтів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на яких умовах банки пропонують позики українцям. Також ми повідомляли, як блогерка втратила 30 000 гривень через власний Instagram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.