Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність змалечку – чи потрібна банківська картка дитині

Банківська картка відкриває чимало можливостей та навіть вчить заощаджувати

Фото: depositphotos, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є кілька видів карток для дітей

Фото: depositphotos, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фінансову грамотність потрібно розвивати ще в дитинстві. Саме тому з раннього віку важливо привчати дитину до кишенькових грошей, аби вона вміла витрачати та заощаджувати їх. Також необхідно привчати й до банківських карток, адже з їхньою допомогою можна розраховуватись в магазинах, оплачувати обіди в шкільній їдальні та купити проїзний документ на громадський транспорт.

Про це пише finance.ua.

Які переваги

Найголовніша – картка допомагає зберігати кошти в практично будь-якій життєвій ситуації. Паперові гроші можна загубити чи їх можуть вкрасти. А от картку можна легко заблокувати та відновити без додаткових фінансових втрат. Памʼятайте, що дитина з готівкою може привернути увагу злочинців, а от пластик навряд чи їх зацікавить.

Батьківський контроль. Банківський рахунок дитини пов’язаний з електронним кабінетом батьків. Тому ви можете контролювати витрати й бачити, куди витрачаються гроші. Також можна збільшувати чи зменшувати ліміт на зняття готівки.

Фінансова незалежність. Дитина сама планує свої витрати та вчиться раціонально витрачати кошти.

Заощадження. Дитина може зберігати на картці подаровані гроші та збирати їх на коштовні покупки.

Яку картку оформити для дитини

ПриватБанк

Її оформлення, обслуговування та перевипуск – безплатні. Є комісія на зняття коштів в банкоматі – 1%. Ви можете навіть отримати окремі бонуси від банку, а саме курси фінансової грамотності, заняття у бізнес-школі, конкурс "Фінансовий геній" та спеціальні квести.

Monobank

Оформлення віртуальної картки – безплатне, однак якщо ви хочете зробити фізичну картку, то треба буде віддати 50 гривень. На поповнення та обслуговування ви також не будете витрачати кошти. Комісія за зняття готівки у банкоматі – 0,5%.

Можливості:

  • отримувати кешбек по двох обраних категоріях із шести;
  • накопичувати кошти та заробляти відсотки;
  • повний батьківський контроль.

Райффайзен банк Аваль

Оформлення, обслуговування та перевипуск картки – безплатні. Комісія за зняття коштів в банкоматі – 2%. Також банк надає можливість дітям взяти участь в різноманітних конкурсах і проводить для них курси фінансової грамотності.

Ощадбанк

Тут оформлення, обслуговування та перевипуск також будуть безплатні. Комісії за зняття коштів в банкоматі у межах ліміту (2 000 гривень на місяць) не буде, однак якщо понад ліміт, то комісія складатиме 1%.

Як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші

Раніше ми вже писали, що віртуальна картка зазвичай зберігається в мобільному застосунку вашого банку. Серед переваг є те, що її неможливо:

  • пошкодити;
  • загубити;
  • випадково забути в банкоматі.

Як і пластикову картку, її також можна додати в ApplePay або GooglePay. Таким чином ви зможете здійснювати розрахунки карткою через смартфон. Детальніше читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як шахраї можуть виманити гроші на дорозі. Також ми розповідали, як страждають клієнти Приват Банку від шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.