Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк втілив сміливість українців у новій монеті – який вигляд вона має (фото)

Голова НБУ Андрій Пишний роз'яснив, що закладено у пам'ятну монету до Дня Незалежності

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ презентували нову монету

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк 24 серпня презентував нові пам'ятні монети "Сміливість бути. UA". Вони присвячені 32-ій річниці Незалежності України та сміливості українського народу.

Про це повідомили в НБУ.

Голова Нацбанку Андрій Пишний пояснив, що ці монети особливі. Оскільки раніше монети присвячували особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам.

"Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова "українці". Це – сміливість!" – пояснив Пишний.

Що зображено на монеті

На аверсі розмістили стилізовану композицію, яка символізує Україну. Її образ втілили в символі тризуба, що перебуває "на вістрі" часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії.

На аверсі монети розмістили стилізовану композицію
На аверсі монети розмістили стилізовану композицію
Фото: НБУ

Поверхню срібної монети зробили частково дзеркальною, щоб кожний міг побачити сміливість українців.

"Піднесіть її до обличчя, побачте себе, відчуйте себе частиною незламної української нації. Це відзнака саме вам! Кожному із вас!", – пояснив Пишний.

На реверсі срібної монети розмістили композицію, яка символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі – золотиста зірка, що засяяла новою надією, яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) "камінь-бетон" непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу.

Реверс монети має особливі символи
Реверс монети має особливі символи
Фото: НБУ

Як змінювалися гривні за роки незалежності

11 травня 1991 року у Верховній Раді Української РСР проголосували за введення національної валюти. Було кілька варіантів, як назвати українські купюри:

  • карбованець;
  • куна;
  • український долар.

Але все ж всі зійшлися на "гривні", адже так називалися українські гроші ще в "Повісті минулих літ".

Від того часу і до моменту, коли президент України Леонід Кучма затвердив указ "Про грошову реформу в Україні" 25 серпня 1996 року, українська національна валюта пережила багато трансформацій. Але у 1996 році на заміну карбованцям прийшли перші українські гривні.

Купюри вже нових гривень друкували в Канаді та Великій Британії через відсутність в Україні власного устаткування. Як виглядали гривні у різні роки, можна побачити у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали про те, які монети українці можуть продати за шалені суми. Також ми писали про те, що в Україні з’явилася нова обігова монета.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.