Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з’явилася нова обігова монета – чим вона особлива та який номінал (фото)

Випуск нової обігової пам’ятної монети приурочили до Дня Повітряних Сил ЗСУ, який Україна відзначає 6 серпня

Фото: НБУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася нова обігова монета

Фото: НБУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

4 серпня Національний Банк України ввів у обіг нову пам’ятну монету під назвою "ППО – надійний щит України". Вона присвячена воїнам, які проявляють героїзм і мужність, боронячи українське небо від російського агресора.

Про це повідомила пресслужба НБУ на офіційному сайті.

Презентація відбулася за участю голови Нацбанку Андрія Пишного, Командувача Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенанта Миколи Олещука та Командувача повітряного командування "Центр" Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножко.

"Ми презентуємо монету, щоб вкарбувати в металі звитягу підрозділів, які забезпечують протиповітряну оборону. Вони щодня перебуватимуть в обігу та нагадуватимуть про героїзм та подвиги воїнів Збройних Сил України, про тих, кому завдячуємо за врятовані життя, миті спокою та нескорене вільне небо над головою", – зауважив Андрій Пишний.

Монета "ППО – надійний щит України"
Монета "ППО – надійний щит України"
Фото: Скриншот: Pro Гроші

І додав, що монета входить у серію, присвячену ЗСУ, в межах якої до кінця 2023 року планують випустити ще дві. "ППО – надійний щит України" має номінал 10 гривень та ідентична звичайній обіговій копійці зразка 2018 року. Але має тематичний дизайн:

  • аверс – обрамлення давньоруського орнаменту з зазначенням номіналу, року карбування та гербом;
  • реверс – малюнок пускової системи Patriot на фоні стилізованого радару, який знаходить ворожу ціль, вгорі по колу написано назву монети.

Зазначимо, що ця обігова монета є обов’язковою до приймання, нею можна розраховуватися за товари і послуги. Банки-дистриб’ютори не будуть продавати її як нумізматичну продукцію, але НБУ підкріплюватиме фінансові установи та СІТ-компанії для видачі клієнтам. Планується поступово випустити в обіг майже 10 млн екземплярів.

Але частину тиражу оформлять у вигляді роликів і реалізуватимуть як сувенірний товар. Його запустять у продаж з 9 серпня поточного року в онлайн-магазині Нацбанку. Кількість – 20 тисяч штук.

Сувенірна продукція з новою монетою
Сувенірна продукція з новою монетою
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Яких монет варто позбутися

До 30 вересня українці можуть обміняти монети номіналів 1, 2, 5 та 25 копійок у відділеннях НБУ та деяких уповноважених банках, зокрема Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен банку та ПУМБ. Ці копійки з 1 жовтня більше не вважатимуться платіжними засобами, їх не прийматимуть в магазинах, адже відбувається процес вилучення монет з обігу.

Передбачається, що українці вже встигли обміняти понад 284,5 млн штук цих копійок, але в їхньому користуванні станом на 1 липня залишалося приблизно 7,2 млрд штук. Тому в НБУ просять не баритися і встигнути позбутися зайвих грошей, які через кілька місяців припинять існування як платіжний засіб.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які монеті українці можуть продати за 20 тисяч гривень. Також ми повідомляли, що НБУ вивів з ринку ще один банк і розповідали, чому ліквідували "Конкорд" і що буде з грошима українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.