Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляція в Україні почала знижуватися: НБУ назвав головні причини

Кілька головних факторів вплинули на сповільнення споживчної інфляції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні почала знижуватися споживча інфляція

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні почала знижуватися споживча інфляція дещо раніше, ніж прогнозував Нацбанк. У січні 2023 року в річному вимірі інфляція сповільнилася до 26,0%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Причини сповільнення інфляції

У НБУ зазначають, що інфляцію стримували стабільна ситуація на валютному ринку та подальший позитивний вплив деокупації частини регіонів України. Однак фундаментальний інфляційний тиск, виражений показником базової інфляції, в січні посилився, хоч і дещо менше, ніж очікувалося. Основною причиною такої динаміки стало подальше зростання виробничих витрат бізнесу.

Подорожчання оброблених продовольчих товарів незначно прискорилося до 29,6%. Прискорилося й подорожчання імпортних продовольчих товарів тривалого зберігання через вищий попит та збільшення витрат бізнесу, зокрема логістичних.

Зростання цін на непродовольчі товари очікувано пришвидшилося до 22,3%. Це пов'язано з подальшим вичерпанням запасів імпортної продукції, закупленої до липневого коригування офіційного курсу, та зі збільшенням витрат бізнесу. Але стабільна ситуація в готівковому сегменті валютного ринку, поліпшення інфляційних очікувань та слабкий і нерівномірний попит стримували зростання цін на цю категорію товарів.

Зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося до 38,5% через достатню пропозицію імпортної продукції. Темпи зростання вартості послуг підвищилися до 15,5%. Медичні, страхові та ветеринарні послуги, послуги закладів громадського харчування, інтернет та кабельне телебачення дорожчали швидше під впливом зростання виробничих витрат бізнесу.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися до 14,7%. Адміністративну інфляцію також стримував мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

Зростання цін на пальне сповільнилося до 61,8%. У НБУ зазначили, що це насамперед пов'язано зі сповільненням подорожчання нафти в річному вимірі, а також із суттєвими запасами пального.

"Більша пропозиція продовольства, слабший споживчий попит, вплив від деокупації регіонів України, стабільна ситуація на валютному ринку та поліпшення інфляційних очікувань знівелювали ефекти від зростання витрат бізнесу, зокрема пов'язаних із дефіцитом електроенергії. Як наслідок, інфляція почала знижуватися дещо раніше, ніж прогнозував Національний банк", – йдеться в повідомленні.

У НБУ очікують, що інфляція й надалі поступово знижуватиметься у 2023 році. Свідченням цього є, зокрема, подальше прискорення базової інфляції через перенесення вищих виробничих витрат бізнесу.

Раніше ми розповідали, чи відпустить НБУ курс долара. Також ми писали, чому в Нацбанку б’ють на сполох через вже надруковані гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.