Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні продають копійку за 25 000 грн: чим вона особлива (фото)

Таку ж монету може знайти кожен українець у власному гаманці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За скільки продають 25-копійкову монету в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету номіналом 25 копійок 1992 року виробництва. Власник пропонує нумізматам екземпляр за 25 000 грн, що майже дорівнює 700 доларів.

Лот опублікували на аукціонному порталі Violity.

Користувач з ніком Ostapp повідомляє, що матеріалом копійки є срібло, тоді як стандартні монети зазвичай містять низьковуглецеву сталь з гальванопокриттям латунню. Саме це додає цінності лоту, бо зазвичай 25 копійок 1992 року не вважаються унікальними. Зазначається, що монета не підлягала реставрації, проте на опублікованих фото видно незначні подряпини та потертості. Це говорить про тривалий час користування.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

25 копійок 1992 року виготовлення

Фото: Violity

25 копійок 1992 року виготовлення

Фото: Violity

Подібні номінали зазвичай не цікавлять нумізматів, оскільки їх виготовляли значними тиражами. Проте існують рідкісні різновиди, які мають характерний зовнішній вигляд. Наприклад, цінується англійський тип 4-Бам, який ще називають "англійкою". Штемпелі, якими карбували ці монети, мали помилкову форму (її пізніше виправили, та деякий тираж 25 копійок з браком встигли випустити в обіг). Розпізнати цінний екземпляр можна за випуклим щитом та вдавленим на ньому тризубом.

За досить непогано ціну продають різновид 5.1-ДАг, він відрізняється від інших такими особливостями:

  • середній зуб тризуба округлий, товстий;
  • знизу хвостик букви Ї торкається букви Н;
  • гроно №2 у формі тупокутного трикутника;
  • гурт гладкий, без насічки.

Проте максимальна вартість монет – 3 000 гривень, тож незрозуміло, чому власник поставив настільки високу ціну на аукціоні.

Які пропозиції бувають на українському ринку

В Україні чимало коштів можна заробити на продажі унікальних монет. Наприклад, на аукціоні за 45 000 грн нумізмати пропонували 50 копійок 1992 року виробництва. Її унікальність – теж в матеріалі, а саме сріблі.

За 12 000 грн вдалося продати нумізмату монету номіналом 1 копійка, яку випустили в обіг у 2008 році. Матеріал – немагнітна сталь, хоча для більшості подібних екземплярів використовували магнітну сталь. За словами продавця, копійку жодного разу не реставрували. З огляду на її вигляд на фото, це правда, оскільки стан монети відмінний.

За 15 000 грн купили монету номіналом 1 гривня 2005 року виробництва. Матеріал – бронза. А за 35 000 грн намагалися продати 1 копійку 2010 року виготовлення зі срібла та у задовільному стані. Як видно, цінності грошам надають зовнішній вигляд, рік створення та матеріал.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні продають копійку за 15 000 гривень. Також ми повідомляли, що у світ випустили нову монету, присвячену Азовсталі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.