Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий курс долара: що відбувається в обмінниках 12 січня

Розповідаємо, за скільки можна купити та продати долар в обмінниках у четвер, 12 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В обмінниках американський долар коштує понад 40 гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вартість американського долара несуттєво, але змінюється майже щодня. Протягом цього тижня, після тривалої тенденції на зростання, долар почав нарешті слабшати.

Сайт Pro Гроші розповідає про те, що відбувається в обмінниках 12 січня, згідно з даними фінансового порталу Мінфін.

Скільки коштує долар в обмінниках

В обмінниках курс долара становить:

  • купівля – 40,43 грн/долар (-0,02);
  • продаж – 40,51 грн/долар (-0,05).

Скільки коштує євро в обмінниках

Ситуація з євро трохи відрізняється, адже воно цього тижня продовжує зростати й становить:

  • купівля – 42,76 грн/євро (+0,06);
  • продаж – 42,92 грн/євро (+0,04).

Скільки коштує валюта на чорному ринку

Станом на 12 січня вартість долара становить:

  • купівля – 40,44 грн/дол. (-0,00 грн);
  • продаж – 40,61 грн/дол. (-0,01 грн).

Вартість євро станом на 12 січня теж не сильно змінилася та становить:

  • купівля – 42,67 грн/євро (+0,02 грн);
  • продаж – 42,84 грн/євро (0,00 грн).

Як вигідно зберігати валютні заощадження

Інфляція у листопаді 2022 року у річному вимірі сягнула 26,5%. Це означає, що в середньому все подорожчало майже на 30%, і якщо взяти певну суму, то на неї можна купити на стільки ж менше, ніж рік тому.

Повномасштабна війна сильно вдарила по економічній системі України. Але попри терористичні дії ворога, банки працюють, люди заробляють гроші, довіряють їх фінансовим установам і намагаються вберегти їх від знецінення.

Тому, попри війну, експерти не радять тримати заощадження під подушкою, у тому числі й валютні.

Один з варіантів зберігати заощадження з користю – депозити. Якщо йдеться про валютні заощадження, то відповідно брати треба валютний депозит. Але є декілька нюансів.

З одного боку, депозит дає можливість не просто тримати гроші у валюті, але й отримувати від них відсоток. Але питання у розмірі відсотків. Зараз у банках вони мізерні, і точно не перекривають майже 30% інфляції, що є в Україні. Крім того, ці депозити оподатковуються. Тому заробити сильно на цьому не вийде.

Але однозначно валюта на депозиті краще, ніж валюта під подушкою. До того ж зараз банки пропонують нові інструменти, які можуть бути більш вигідними, ніж звичайні програми.

Наприкінці року в українців з'явилася ще одна можливість для збереження заощаджень – це депозити з конвертацією: купівля доларів за більш привабливим курсом – в середньому на 12% вигіднішим за курс обмінних пунктів – з розміщенням коштів на депозиті строком від 3 місяців, – пояснив заступник голови правління Акціонерного товариства "КОМІНБАНК" (COMINBANK) Борис Рафалович.

Суть програми полягає в тому, що банки пропонують клієнтам долар не по 40-41 грн, а по курсу, наближеному до офіційного – 35,56 грн/дол. Ставки за такими депозитами також не надто прибуткові, але по закінченню терміну депозиту можна виграти на конвертації, отримавши гроші за більшим курсом долара, ніж купували. До того ж можна продовжити депозит за звичайною програмою і з більшими відсотками.

Крім того, можна купувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це державні цінні папери, які розміщуються на внутрішньому ринку і доступні для всіх громадян та бізнесу. Гроші, які в ці облігації вкладають люди, працюють на обороноздатність країни й ЗСУ. Тому це знову ж не стільки спосіб заробити, скільки вклад в державу і її стійкість.

Можливість купити ОВДП нещодавно з'явилася і в застосунку "Дія". Такі облігації мають перевагу у тому, що не оподатковуються. Але відсотки там теж невисокі. Хоча, знову ж таки, вкласти гроші в державу краще, ніж покласти їх під подушку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може вартість долара досягти 50 грн. Також ми розповідали, наскільки подорожчали товари у грудні через інфляцію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.