Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україною "гуляють" погані банкноти: як виглядають неліквідні гривні

Розповідаємо, як розпізнати фальшиві гривні та що з ними робити

Фото: НБУ, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Неплатоспроможні гривні розповсюджують шахраї

Фото: НБУ, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно Нацбанк попередив українців, що по території країни "гуляють" підозрілі банкноти. Це купюри з кількома отворами, які, ймовірно, пошкодили банківські працівники на тимчасово окупованих територіях.

Справа в тому, що з початком повномасштабної війни банки змушені були вберегти готівку від окупантів та мародерів. Згідно з правилами НБУ, якщо банк не може фізично вивезти готівку з окупованої території, купюри мають пошкодити так, щоб ними не можна було розрахуватися. Серед способів можуть бути такі:

  • обрізання не менше половини банкноти та її знищення;
  • розрізання навпіл або на три частини;
  • просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів,
  • зафарбування банкноти не менше, ніж на 50% спеціальними розчинами чи іншими фарбуючими речовинами.

Крім очевидних гривень, якими не вдасться розрахуватися, в обігу можуть бути і фальшиві. Шахраї не зважають на війну і продовжують наживатися на українцях.

Сайт Pro Гроші розповідає, як розпізнати фальшиві гривні.

Три кроки, щоб перевірити банкноти

1. На дотик.

Банкнотний папір тактильно відрізняється від звичайного паперу, а також має рельєфність зображень з лицьового боку.

2. За допомогою світла.

У такий спосіб можна перевірити водяні знаки. Наприклад, під час розглядання 200 гривень проти світла стає видимим портрет Лесі Українки та графічний знак гривні.

Крім того, на захисній стрічці має бути напис "200 ГРН", малий Державний Герб України та підкреслене позначення номіналу "200".
Також під час розглядання проти світла всі елементи цифрового позначення 200 збігаються, доповнюють один одного. Цифрове позначення має бути без розривів та зсувів.

3. Змінивши кут нахилу банкноти.

Під час зміни кута нахилу банкноти номінал банкноти в лівому нижньому куті, який надруковано оптично-змінною фарбою, змінює колір з малиново-фіолетового на оливково-зелений.

Варто зазначити, що до війни в Україні був відносно низький рівень підробки банкнот. Так, за підсумками 2020 року на 1 млн штук справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 штуки підроблених, а за підсумками 2019 року – близько 3 штук. Для порівняння цей показник у країнах Європейського Союзу у 2020 році втричі вищий і становив приблизно 17 штук банкнот євро.

Що робити, якщо до вас потрапили пошкоджені чи підроблені банкноти?

У такому разі спершу треба спробувати перевірити її самостійно. Далі можна звернутися до будь-якого банку, щоб надіслати таку готівку на дослідження до уповноваженого підрозділу НБУ. Таке дослідження проводиться безкоштовно.

Якщо банкноти справжні, то гроші вам компенсують.

Якщо банкноти визнані підробленими, то їх вилучать без відшкодування їх вартості та віддадуть правоохоронцям.

Щоб вберегтися від шахраїв, українцям радять надавати перевагу безготівковим розрахункам, адже вони набагать безпечніші. Особливо в умовах воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.