Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс НБУ не відповідає реальності? Якою повинна бути справжня ціна за долар

Розповідаємо, чому стримування курсу долара на рівні 36,6 грн не рятує економіку країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ стримує курс на рівні 36,6 грн за долар

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України стримує курс на рівні 36,6 грн за долар. Проте такі розцінки вже не відповідають ринковому курсу.

Про це розповів фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов для сайту Pro Гроші.

З одного боку, це стримує зростання долара в обмінниках. А з іншого, українець на один долар (у гривневому еквіваленті) отримує менше товарів і послуг, ніж житель країни ЄС.

Лупоносов каже, що на курс долара потрібно дивитися через продуктову інфляцію. Так, українці вже платять за продукти за курсом 50 грн за долар.

Коли ви ходите до магазину, то бачите, як зростають у ціні імпортні продукти, на деякі групи товарів — в рази. Сьогодні, якщо хтось хоче поміняти гривню за кордоном, не виїжджаючи в Україну, це йому обходиться в 50-51 гривню, якщо дивитися на продуктову інфляцію, там не краща ситуація.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Якщо ви обміняєте свої долари на гривні, зможете купити набагато менше товарів, бо курс, що офіційний, що в обмінниках, набагато нижче ринкового.

Експерт для прикладу навів ціни на популярні нині адвент-календарі. Якщо в Німеччині такий календар "Для друзів" можна купити за 17 євро, то в Україні його вартість сягає вже 2 500 грн.

До того ж, сьогодні мало хто може купити велику суму доларів, через інфляцію зарплатня не зростала, а от ціни ростуть постійно, через це немає високого попиту на валюту, — розповідає Лупоносов.

Основний попит створюють не ті люди, які купують по 100-300 доларів з зарплати, а ті, хто міняє одразу декілька десятків тисяч, зокрема, підприємці. Але таких людей зараз небагато, великий відсоток заможного населення виїхав перечекати зиму в інші країни.

Аналітик не радить зараз міняти долари на гривні, якщо, звісно, немає нагальної потреби у грошах, бо ви отримаєте дуже мало одиниць національної валюти.

Яким має бути справедливий курс долара

На думку експерта, Національний банк має "посунути" курс долара та зафіксувати його на вищому рівні — близько 43-44 гривень. Тоді в обмінниках за долар доведеться заплатити близько 50-51 грн. З одного боку, це здається поганим, бо національна валюта девальвує, але з іншого — це допоможе збалансувати валютний ринок.

Лупоносов зазначає, що якби не обмеження НБУ, справедливий курс вже був би по 50 гривень.

Курс зараз тримають "зубами", примусовими методами, а сказати, коли буде наступний стрибок і яким він буде, неможливо. Скільки так можна стримувати курс? Дуже довго, але це не про економіку, не про попит і пропозицію, — пояснює Олексій Лупоносов.

Що буде з економікою країни в 2023 році

У матеріалі Forbes з посиланням на звіт іспанської консалтингової компанії Focus Economics S.L.U. розповіли про прогнози для України щодо темпів економічного зростання, інфляції та інших ключових макропоказників.

Більшість експертів вважають, що в ВВП України у наступному році може повернутися до зростання. Значною мірою – внаслідок міжнародного фінансування та ефекту низької бази.

Підтримувальним фактором також є відновлення експорту зерна. "Зерновий договір" фактично врятував у цьому році Україну від повного занепаду економіки.

Проте ключовим фактором все-таки залишається хід війни. Тому прогнози можуть погіршитися через:

  • значні руйнування об'єктів критичної інфраструктури;
  • нової хвилі еміграції;
  • суттєву суму боргу.

Серед прогнозів економічного зростання лише один передбачає ще один рік падіння. Інвесткомпанія Dragon Capital прогнозує наступного року падіння ВВП на 5%.

Гендиректор компанії Томаш Фіала пояснює це перебоями з електроенергією. Також Dragon очікує, що гаряча фаза війни триватиме до кінця літа 2023 року.

Через війну iнфляція в Україні зросла до максимуму за останні шість років – 26,5% у листопаді.

Економісти вважають, що інфляція залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ у 5% принаймні до 2027-го року.

Серед причин:

  • пошкодження інфраструктури;
  • падіння попиту і пропозиції;
  • тиск на нацвалюту.

Згідно з консенсус-прогнозом Focus Economics, інфляція може сягнути:

  • 29,2% на кінець 2022 року;
  • 21% у 2023 році;
  • 10% у 2024 році.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує доба роботи генератора. Також ми розповідали, як мешканцям новобудов зменшити платіжки за електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.