Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На долар знову відкрили полювання: що відбувається на міжбанку 6 лютого

Під час торгів на міжбанку попит перевищував пропозицію, а всі операції проводилися на рівні верхньої межі коридору Нацбанку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з валютою на міжбанку у понеділок, 6 лютого

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 6 лютого, на міжбанку попит перевищує пропозицію. Торги по долару та євро відбуваються на рівні верхньої межі коридору Нацбанку. Показники купівлі валюти на міжбанку встановилися на рівні 56,56 грн/долар та 39,36 грн/євро.

Про це свідчать дані Мінфін.

Курс валют на міжбанку

Станом на 6 лютого 13:30 показники середнього курсу долара на міжбанку були такі:

  • купівля – 36,56 грн/дол.;
  • продаж – 36,93 грн/дол.

Торги по долару залишаються на піку активності, попит перевищує пропозицію. О 13:30 угоди по лотах складали до 1 мільйона доларів.

Середній курс євро на міжбанку становив:

  • купівля – 39,35 грн/євро;
  • продаж – 39,74 грн/євро.

Перед самим обідом торги по євро знизили свою активність, великих лотів майже немає, а операції тривають по сумах до 300 000 євро.

Торги по долару у понеділок, 6 лютого, розпочалися о 9:59 та вже ближче до 11:00 спостерігалося зростання активності покупців. Ситуація щодо євро була схожою, торги пожвавилися ближче до 11:00 та з'явилися перші угоди до 200-300 тисяч євро, а вже о 13:00 торги знизили свою активність.

Чи повернеться НБУ до плаваючого курсу долара

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що наразі в українській економіці не накопичуються дисбаланси, тому НБУ не бачить підстав для скасування фіксованого курсу. До того ж в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою.

"Момент повернення до плаваючого курсу пов'язаний не стільки з якимись календарними датами, скільки з передумовами. Це станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань. До повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція", – зазначив Лепушинський.

За його словами, перехід від фіксованого до плаваючого курсу долара відбуватиметься поступово. Важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися. Тому регулятор уважно слідкує за усіма процесами на валютному ринку.

Раніше ми розповідали, скільки коштує валюта в українських обмінниках 6 лютого. Також ми писали, що відбуватиметься з курсом долара протягом тижня з 6 по 12 лютого. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.