Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара влаштує гойдалки? Що відбуватиметься з валютою наступного тижня

Експерт пояснив, які позначки на валютному ринку українці можуть побачити вже 6-12 лютого

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку можливі коливання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня українцям потрібно бути готовими до суттєвих коливань курсу долара – валюта може дешевшати і дорожчати відразу на 50 копійок.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

За словами, попри те, що наступного тижня очікується період "валютної стабільності", готівковий курс долара перебуватиме в кордонах 39,5-41 гривні ща долар.

Звісно, ми не виключаємо незначні коливання курсу в межах 0,5 грн, як в бік збільшення, так і в бік зменшення курсу, однак такі зміни не будуть системними і не означатимуть змін у валютних трендах.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Експерт зауважив, що протягом кількох місяців економічна ситуація в країні залишається на стабільному рівні. Це обумовлено кількома чинниками:

  • професійними рішеннями НБУ щодо збереження стабільної облікової ставки та офіційного курсу валют;
  • фінансовою та військово-технічною допомогою наших іноземних партнерів;
  • валютними надходженнями за імпортоване збіжжя;
  • низьким рівнем інфляції.

Крім того, можно говорити про певний психологічний "імунітет" суспільства до ворожих ракетних атак: завдяки ЗСУ ворог не в змозі зламати стійкість українців. Таким чином, наразі створено міцне підґрунтя для подальшої стабільної і контрольованої ситуації на валютному ринку, – зауважив Марченко.

Що буде з курсом долара у лютому

На думку Марченка, наразі є всі підстави вважати, що курс американської валюти в лютому утримається в межах 40-41 гривні за долар.

Експерт не відкидає того, що протягом місяця можна очікувати на незначні короткотермінові валютні коливання – на прикладі першої декади січня. Однак такі "хвилі" будуть більш ситуативними, а не системними.

Водночас, фінансовий аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов заявив, що ситуація з курсом долара може змінитися вже навесні. Експерт пояснив, що МВФ має намір узгодити нову програму допомоги для України на 16 млрд доларів. За його словами, перші кошти можуть надійти у квітні цього року в сумі 5 млрд доларів.

Для порівняння, за весь минулий рік фонд надав нашій країні 2,7 млрд. Таким чином, МВФ у нинішньому році зможе компенсувати втрати держбюджету України від зупинення НБУ "друкарського верстата". Це допоможе у довгостроковій перспективі підтримати курс гривні, – зазначив Гойлов.

Раніше ми пояснювали, чи змінить НБУ офіційний курс долара. Також ми писали про те, що офіційний курс євро вперше перевищив 40 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.