Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можуть виникнути проблеми? Що буде з курсом долара в квітні

Фінансовий аналітик уточнив, як вплине посівна на курс валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яким буде курс долара в квітні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У квітні в Україні, скоріше за все, продовжуватиме зміцнюватися курс долара. Вірогідно, діапазон складатиме 38-38,5 грн за одиницю.

Відповідний прогноз дав керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Є великий шанс, що гривня буде далі укріплятися, тут ми бачимо кілька факторів. Перший – це посівна, яка зараз активно розпочинається", – сказав він.

Як посівна вплине на курс

Наразі аграрії активно збувають урожай минулого року, а також продають свої запаси валют, аби забезпечити проведення посівної компанії.

"Відповідно, скоріше за все, долар буде рухатися вниз, напевно, приблизно 2-3 тижні. Можна говорити про діапазон 38-38,5 грн/$, – зазначив Паращій.

Також він підкреслив, що багато залежатиме від "зернового коридору", однак поки що ситуація не зовсім зрозуміла. Тому якщо будуть якісь несподівано погані новини щодо "зернової угоди", то можуть бути певні проблеми.

Коли НБУ відмовиться від фіксованого курсу долара

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за словами Андрія Пишного, це може відбутися тоді, коли в Україні покращаться макроекономічні показники та ситуація на валютному ринку, а інфляція стабілізується. До того моменту Нацбанк утримуватиме курс долара на рівні 36,56 грн.

"Торік інфляція становила 26,6%, а без фіксації курсу була б 34%. Таким чином, курс й надалі утримуватимуть на фіксованій позначці, поки інфляція не опуститься ще нижче", – каже голова НБУ.

Він також зазначив, що основними умовами зміни курсу стануть зменшення ролі Нацбанку у балансуванні ринку та повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань. У лютому курс долара помітно зміцнився, така тенденція продовжується й у березні. Тобто, ситуацію на валютному ринку наразі можна вважати більш-менш стабільною.

Що впливає на стабілізацію валютного ринку

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, що на стабілізацію вплинули кілька основних чинників, а саме:

  • рішення НБУ щодо збільшення норм обов'язкового резервування за вкладами на вимогу;
  • припинення монетизації дефіциту бюджету;
  • ритмічне надходження зовнішньої фінансової допомоги у запланованих обсягах;
  • продовження дії спеціальних депозитних продуктів;
  • підготовка до весняної посівної кампанії;
  • стабілізація валютних очікувань на тлі порівняно кращої ситуації в енергетиці та відсутності повномасштабної ескалації.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара наприкінці березня 2023 року. Також ми писали, як війна впливає на валютний ринок. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.