Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютний ринок і війна: як ракетні обстріли України впливають на курс

Зміни на валютному ринку відбулися лише одного разу за увесь час війни

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Як валютний ринок реагує на ракетний терор

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

З 10 жовтня 2022 року у війні Росії проти України розпочався новий етап — ворог щомісяця здійснює масовані ракетні та дронові атаки на об'єкти енергетичної та цивільної інфраструктури нашої країни. Через це в Україні розпочалися перебої з електроенергією, спровокувавши серйозні порушення у роботі бізнесу. Але як на повітряні атаки ворога реагує валютний ринок?

Про це розповів керівник Національного банку України Андрій Пишний.

За його словами, деякі зміни на валютному ринку відбулися лише одного разу — у жовтні 2022 року. Зазначимо, що саме тоді авіація РФ завдала першого масованого удару ракетами по українській території.

"Далі валютний ринок навчився виносити "за дужки" ракетні обстріли — такою є віра українців і в самих себе, і в тих, хто буквально тримає над нами небо", — розповів голова Нацбанку.

На думку Андрія Пишного, стабілізації ринку посприяло також й те, що Нацбанк зафіксував офіційний курс долара у перші години після повномасштабного вторгнення.

"Уже понад пів року різниця між офіційним та готівковим курсами не перевищує 10-11%, а коливання є абсолютно незначними навіть під час обстрілів", — зазначив він.

Що буде з курсом до кінця 2023 року

На думку народного депутата та члена парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександра Маріковського, українцям не варто хвилюватися щодо того, що долар цього року сягне позначки у 50 грн.

Як пояснив нардеп, попри повномасштабну війну з Росією, українська національна валюта не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зауважив Маріковський.

Що відбуватиметься з валютою після війни

Раніше ми розповідали, що навряд чи українці ще побачать курс долара на рівні довоєнних показників. Але й серйозного просідання теж не передбачається.

Про це зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"За підсумками першого воєнного року ми зберегли відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золотовалютними резервами Нацбанку та великою допомогою наших партнерів. Звісно, допоки триває війна, тиск на курс буде зберігатись, але якщо допомога надходитиме в таких же обсягах, я не бачу вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу", – каже Гетманцев.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому курс біткоїна почав різко підвищуватися. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.