Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна знімати валюту без обмежень: НБУ змінив умови для обмінників

Розбиралися, яким чином Національний банк намагається підтримувати на "належному рівні" ліквідність гривні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмінникам дозволили знімати готівку без обмежень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Небанківським фінансовим установам з 1 липня дозволили знімати валюту з рахунків у банках для підкріплення готівкою кас без обмежень за сумою. Це має сприяти розширенню пропозиції іноземної валюти.

Відповідне рішення було схвалене Нацбанком.

"Це сприятиме розширенню пропозиції іноземної валюти, що не має ознак значного зносу або пошкодження, на готівковому валютному ринку, де можуть купувати й продавати іноземну валюту громадяни", — сказано в заяві Нацбанку.

Чим важливе рішення НБУ

У головному банку країни впевнені, що надання дозволу обмінникам знімати готівку без обмежень надасть їм змогу підтримувати на "належному рівні" ліквідність гривні – це дуже важливо для безперебійного приймання ними готівкової іноземної валюти у громадян.

Отже, в Нацбанку вважають, що це рішення стане вагомим імпульсом для подальшої стабілізації ситуації з обміном готівкової іноземної валюти.

Яке є обмеження

Для того, аби наданий дозвіл використовували тільки з метою забезпечення стабільної ситуації на валютному ринку, НБУ встановив, що обсяг знятої фінустановою готівки в гривні або іноземній валюті не повинен перевищувати обсяг, раніше зарахованої на їхній рахунок у банку.

Які гроші можуть не приймати обмінні пункти

Як ми розповідали раніше, фінансові установи та обмінники можуть відмовити у прийманні значно зношених купюр, якщо не відправляють гроші за комісію на обмін в іноземні банки-кореспонденти. Йдеться про валюту, яка має такі дефекти:

  • розірвана на кілька частин;
  • пошкоджено зображення портрета, цифри або позначення номіналу, оптичні елементи тощо;
  • через старість чи інші причини змінився колір паперу;
  • плями та забруднення на банкноті займають більш ніж половину місця;
  • гроші пропалені чи обпалені;
  • наявні значні друкарські недоліки.

Водночас обміну підлягає валюта, яка:

  • не містить ознак підробки;
  • не має значних пошкоджень;
  • будь-якого року випуску та номіналу.

Якщо ці правила порушать, НБУ може вжити належних заходів впливу, зокрема накласти штрафи чи навіть зупинити здійснення установами окремих видів валютних операцій. Для банків передбачено санкції у розмірі до 400 000 гривень, а небанківські установи можуть оштрафувати на суму до 5% від розміру власного капіталу.

Раніше сайт Pro Гроші писав про скандал зі зношеною валютою і розповідав, чому проблематично відправити долари на обмін до США. Також ми повідомляли, за що НБУ посилив покарання для українських банків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.