Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долари зі знижкою: чому деякі обмінники змушені продавати валюту дешевше

Обмінники опинилися в критичній ситуації, коли клієнти здають валюту до 1996 року, а купувати відмовляються

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмінники вимушені продавати долари зі знижкою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України заборонив обмінним пунктам встановлювати комісію за долари старого зразка чи з незначними пошкодженнями. І зобов’язав приймати валюту до 1996 року без винятку. Це спричинило низку проблем.

Про це пише UBR.

"Масла у вогонь" підлила інформація, що ширилася в мережі, нібито банки не будуть приймати окремі купюри. Це змусило українців масово податися в обмінники, аби здати валюту старого зразка, тобто до 1996 року. У пунктах їх приймали без обмежень, банкноти накопичувалися.

Але знову продати їх, тобто пустити в обіг, працівники не могли, оскільки українці відмовлялися їх брати. Клієнти віддавали перевагу новим купюрам із захисною смужкою, дизайном та іншими атрибутами. Це спричинило проблему: кількість куплених за день у населення старих банкнот могла сягати критичного значення.

"Якщо за день в одну точку накидають десять тисяч доларів – а ця сума відповідає реальному денному обороту, – на які не буде попиту, то цю точку можна закривати. Обмінник не працюватиме на продаж день, два, чотири", – констатував заступник директора однієї з мереж обмінних пунктів.

Аби хоч якось виправити ситуацію, обмінники почали продавати валюту за вартістю, нижче від номінальної, тобто зі знижкою. Наприклад, якщо курс 36,8 грн/дол., то українці могли придбати зношені банкноти по 36,5 грн/дол. Але, як зауважив представник обмінника, навіть знижена ціна не допомогла вдосталь вирівняти попит на старі долари.

Які гроші можуть не приймати обмінні пункти

Фінансові установи та обмінники можуть відмовити у прийомі значно зношених купюр, якщо не відправляють гроші за комісію на обмін в іноземні банки-кореспонденти. Йдеться про валюту, яка має такі дефекти:

  • розірвана на кілька частин;
  • пошкоджено зображення портрета, цифри або позначення номіналу, оптичні елементи тощо;
  • через старість чи інші причини змінився колір паперу;
  • плями та забруднення на банкноті займають більше половини місця;
  • гроші пропалені чи обпалені;
  • наявні значні друкарські недоліки.

Водночас обміну підлягає валюта, яка:

  • не містить ознак підробки;
  • не має значних пошкоджень;
  • будь-якого року випуску та номіналу.

Якщо ці правила порушать, НБУ може вжити належних заходів впливу, зокрема накласти штрафи чи навіть зупинити здійснення установами окремих видів валютних операцій. Для банків передбачено санкції у розмірі до 400 000 гривень, а небанківські установи можуть оштрафувати на суму до 5% від розміру власного капіталу.

Раніше сайт Pro Гроші писав про скандал із зношеною валютою і розповідав, чому проблематично відправити долари на обмін до США. Також ми повідомляли, за що НБУ посилив покарання для українських банків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.