Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Monobank заблокує рахунки понад 400 тис. клієнтів: хто може залишитися без коштів

Розповідаємо, чому банк знову накладатиме арешт на рахунки клієнтів та чи зможуть вони якось користуватися коштами

Фото: УНІАН, Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Monobank, як і всі інші українські банки знову може накладати арешт на рахунки боржників

Фото: УНІАН, Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Monobank повертає арешти рахунків клієнтів, у яких є заборгованість менше ніж 100 000 гривень. Залишитися із заблокованими рахунками ризикують понад 400 тис. клієнтів.

Про це повідомив один зі співзасновників Monobank Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі.

Нещодавно в Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану".

За словами Олега Гороховського, цей Закон скасовує дію Постанови Кабміну, яка знімала арешти виконавчої служби з рахунків, де є заборгованість на суму менше ніж 100 000 гривень на період дії воєнного стану.

"Після того, як Закон набув чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану. Це торкнеться близько 436 тис. наших клієнтів. Дуже шкода, але ми нічого не можемо із цим зробити. Це робитимуть усі банки", – зазначив один зі співзасновників Monobank.

Що ще передбачає новий Закон України?

Новий Закон не лише змушує повертати банки арешт рахунків боржників, але ще й дозволяє залишатися більш-менш лояльними до своїх клієнтів. Таким чином, українці, у яких заарештовані рахунки, можуть продовжувати користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Для цього клієнтам потрібно виконати лише одну умову:

  • вони мають звернутися до виконавця із відповідною заявою;
  • виконавець своєю чергою має надіслати до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

У яких ще випадках банк може заблокувати картку клієнта?

Фінустанова може запідозрити особу в шахрайстві, якщо помітить підозрілі дії на картці чи в додатку. Наприклад, у разі трьох невірно введених PIN-кодів доступ до рахунку закриють.

Також банк може заблокувати картку, якщо протягом одного дня спостерігатиметься активне зняття готівки. Такі дії можуть бути застосовані на випадок, якщо картку клієнта було викрадено.

Ще однією причиною блокування рахунку може стати оплата товару в інтернет-магазині, якщо клієнт ніколи раніше не використовував для цього дані картки, та велике списання з рахунку в іншому регіоні, якщо до цього всі операції проводилися в конкретному регіоні.

Раніше ми розповідали, що OTP Bank поповнив перелік спонсорів війни в Україні. Також ми писали, що НБУ оштрафував деякі установи за відмивання грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.