Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли дозволяють не приходити у військкомат за повісткою – існує три причини

Перелік причин, чому військовозобов’язаний може не з’явитися у ТЦК, значно скоротили

Колаж: Pro Гроші

Неявка у військкомат не завжди передбачає відповідальність

Колаж: Pro Гроші

Повістки продовжують надходити чоловікам від 18 до 60 років, адже триває воєнний стан, який уряд продовжив до 19 лютого 2023 року. Але трапляються випадки, коли військовозобов’язаний може з поважної причини не прийти вчасно до військкомату.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Залежно від виду повістки, чоловіки, які її отримали, повинні з’явитися у територіальний центр комплектування і соціальної підтримки, взявши з собою низку документів. Проте в Україні постановою Кабінету Міністрів "Про затвердження переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до ТЦК та СП для призову на збори" визначаються випадки, коли за неявку не передбачена відповідальність.

У вересні поточного року перелік значно скоротили, і тепер до таких причин відносять:

  • хворобу, яка не дає можливості самостійно рухатися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка (ці особи мають проживати разом із військовозобов'язаним, також не повинно бути близьких родичів, які здатні взяти на себе догляд);
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання стосовно військовозобов'язаного або резервіста.

У разі якщо ви маєте поважну причину, яка не дозволяє вчасно відвідати військкомат після отримання повістки, варто надати для підтвердження офіційні документи або довідки. Також зауважимо, що наявність на руках "білого квитка" не є беззаперечною підставою для звільнення від мобілізації, оскільки у ньому зазначають категорію, до якої належить військовозобов’язаний.

Загалом існує три категорії таких квитків:

  • обмежена придатність (у мирний час особа не викликається на службу, у воєнний час – залежно від стану здоров’я);
  • тимчасова непридатність (людину не мобілізують до військової служби у мирний час, але у воєнний визнають обмежено придатною);
  • повна непридатність.

Лише третя категорія дозволяє чоловікам не служити в армії незалежно від ситуації в країні.

Відповідальність за неявку в ТЦК

Якщо українець не має поважної причини, щоб проігнорувати повістку, йому загрожує відповідальність за неявку у військкомат. Покарання визначається кількістю випадків, коли особа вчасно не приходила в ТЦК, а також видом повістки, яку проігнорували. Зокрема якщо людина не прийшла у центр для уточнення особистої інформації, їй загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу (максимально – 8 500 грн).

Якщо це повторюється більше двох разів, на військовозобов’язаного мають право подати до суду для притягнення до кримінальної відповідальності. Вона також настає у випадку, коли чоловік не з’явився за мобілізаційним розпорядженням. Тоді є загроза позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому з чоловіків подовжили термін перебування за кордоном. Також ми повідомляли, де ви можете отримати повістку після продовження воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.