Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан продовжили: що буде з призовом українців на строкову службу

Призовні комісії продовжують працювати, але особливості їхньої роботи змінилися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Правила призову строковиків змінилися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українське законодавтво внесли зміни, які унормовують особливості проведення призову громадян на строкову військову службу та організацію роботи призовних комісій під час дії воєнного стану.

Про це пише Армія Inform.

Чинності набув Закон № 2678-IX "Про внесення зміни до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану".

У документі визначено, як саме працюють призовні комісії до завершення військового стану. Зокрема, указані такі пункти:

  • призов на строкову військову службу не проводиться;
  • призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік військовозобов’язаних або виключення з обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Як відомо, Верховна Рада продовжила воєнний стан в Україні до 19 лютого 2023 року.

Де можна отримати повістку після продовження воєнного стану

В Україні і надалі будуть продовжувати роздавати повістки в громадських місцях. Документ ви можете отримати на вокзалі, площі, вулиці чи у торговому центрі.

Начальник Львівського обласного центра комплектування та соціальної підтримки полковник Олександр Тіщенко пояснив, що це робиться для того, щоб виявити чоловіків, які не стали на військовий облік.

"Якби наші громадяни не порушували законів, потреби б у таких заходах не було. Та, на превеликий жаль, таким чином деякі особи пробують ховатись від виконання свого конституційного обов’язку", – наголосив він.

Водночас, він зазначив, що зараз війську не потрібні всі чоловіки підряд. ЗСУ потребує окремих фахівців.

"Тому, якщо не буде іншого законодавчого інструменту для впорядкування обліку, нам доведеться і надалі проводити заходи оповіщення та уточнення даних в людних місцях. Ну і додам, що мобілізаційні заходи, зокрема, оповіщення військовозобов'язаних, будуть проводитися за необхідності й впродовж дії воєнного стану", – підкреслив Тіщенко.

Що протипоказано для мобілізації

Чоловіків не призивають на військову службу, якщо у них є такі хвороби:

  • інфекційні захворювання (вірусні та кишкові інфекції);
  • злоякісні новоутворення.
  • розлади психіки;
  • недоліки зору та слуху;
  • проблеми з травленням і органами дихання;
  • шкірні аномалії.

Більше детально про це можна почитати у нашому матеріалі.

Раніше ми також писали про те, що заборонено чоловікам, які не стали на облік. Також ми пояснювали, скільки служитимуть чоловіки, які отримали повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.