Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кому з чоловіків подовжили термін перебування за кордоном

Розповідаємо, хто та скільки може знаходитись за кордоном під час воєнного стану

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подовжили термін перебування за кордоном деяким чоловікам

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану чоловікам призовного віку заборонено покидати територію України. Однак є виняток для деяких громадян, при цьому Кабмін вніс зміни до термінів перебування за кордоном для однієї категорії чоловіків.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Скільки чоловіки можуть перебувати за кордоном

Згідно з постановою Кабміну від 15 листопада 2022 року, під час воєнного стану можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 60 календарних днів водії транспортних засобів суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на право господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом. Раніше водії могли перебувати за кордоном лише 45 днів.

Під час воєнного стану право на виїзд за кордон, як і раніше, мають:

  • багатодітні чоловіки, на утриманні яких перебувають троє чи більше неповнолітніх дітей;
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
  • чоловіки, які супроводжують дитину з інвалідністю або дитину, з тяжкими та рідкісними захворюваннями, недоліками розвитку тощо;
  • чоловіки, зняті з військового обліку на підставі рішення військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, за винятком військового обліку;
  • чоловіки, які тимчасово непридатні до служби;
  • водії, залізничники, моряки, спортсмени, тренери;
  • волонтери, які перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу для потреб Збройних сил, інших військових формувань, а також населення України.

Перепустка за кордон можлива за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі Укртрансбезпеки.

В Україні пропонують скоротити термін військової служби

Деякі військовослужбовці морально та фізично втомлені, тому вони створили петицію про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян до 1 року. Невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги.

Петиція вже набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент України. В ній автор запропонував скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили цей термін.

Раніше ми розповідали, в яких випадках "білий" квиток не звільняє від мобілізації. Також ми писали, що заборонено чоловікам, які не стали на військовий облік. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.