Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мінімум 1 000 грн штрафу: де українцям заборонено курити та які наслідки порушення

За порушення правил куріння передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які штрафи можуть отримати українці за куріння

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні слідкувати за тим, в яких місцях хочуть покурити звичайну чи електронну сигарету. За порушення правил доведеться заплатити чималий штраф, який значно збільшиться при повторному випадку.

Про це йдеться у Законі України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Нагадаємо, влітку 2022 року набули чинності зміни до статті 13 Закону України № 2899-IV, якими електронні сигарети та системи нагрівання тютюну (IQOS і glo) прирівняли до звичайних сигарет. Тобто на них також розповсюджується заборона використання у громадських місцях. Відповідно до норм українського законодавства штраф за паління можуть виписати:

  • в закладах ресторанного господарства;
  • на території та в приміщеннях закладів охорони здоров'я;
  • в готелях та інших місцях розміщення громадян;
  • у під'їздах та в місцях загального користування поряд із житловими будинками;
  • на вокзалах, станціях та в підземних переходах;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • у ліфтах, таксофонах і гуртожитках;
  • в аеропортах (існують спеціально відведені приміщення);
  • у транспорті загального користування, включно з таксі;
  • у навчальних закладах і на їх території;
  • на дитячих майданчиках;
  • у закладах фізкультури та спорту;
  • у приміщеннях об'єктів культурного призначення;
  • у державних установах, органах місцевого самоврядування.

Але курити не заборонено на вулицях, у парках і на подвір'ях житлових масивів.

Який штраф передбачено за порушення

Директор громадської організації "Життя" Дмитро Купира розповів, скільки українцям доведеться заплатити за порушення законодавства стосовно паління у громадських місцях. Якщо українці використовують тютюнові вироби, електронні сигарети та кальяни в кафе, барах і ресторанах, за це передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу розміром 3 000 грн. За повторне порушення сума стягнення сягатиме 15 000 грн.

Електронні сигарети в інших громадських місцях, визначених законом, обійдуться в 1 000 грн. Другий випадок порушення означатиме штраф розміром 10 000 грн.

Нагадаємо, в рамках боротьби з попитом на куріння серед підлітків і дорослих Міністерство охорони здоров’я планує найближчим часом оновити маркування упаковок сигарет. За варіанти текстових та ілюстративних медичних попереджень було обрано графічні набори з Канади, Австралії, Таїланду.

Невдовзі на сигаретних пачках споживачі бачитимуть неприємні, досить страхітливі картинки, які відображають наслідки тривалого паління. Нове маркування покликане попередити українців про серйозні проблеми зі здоров’ям, які викликають сигарети, демонструючи реальний вигляд фізичного стану людини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що в Україні штрафують власників квартир на 3 тисячі гривень. Також ми повідомляли, як поліцейські провокують водіїв, щоби виписати штраф.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.