Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курити стане дорого – коли та на скільки подорожчають сигарети в Україні

Все через щорічний перегляд акцизу, який постійно підвищують на 20 відсотків

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Цигарки стануть дорожчими

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2023-му громадян чекає подорожчання ще одного товару, а саме цигарок. Цьогоріч ціна може збільшитися на 14 гривень.

Розповідаємо, чому буде подорожчання та коли його чекати.

Отже, товар середнього цінового сегмента коштуватиме близько 84 грн за пачку, а преміум – понад 92 грн. Все через щорічний перегляд акцизу. Його підвищують на 20%. Це означає, що виробники будуть платити більше за акцизи, а тому вартість пачки значно збільшиться.

Що хочуть змінити

"Один із компенсаторів – підвищення податків шкідливого споживання. Це тютюн, алкоголь та викопне паливо. Ми будемо доводити ставки акцизних податків до середнього європейського рівня. Дуже важливе питання – адміністрування. З тютюном частка нелегалу досягає 30%, з алкоголем – ще більше", – заявив під час презентації податкової реформи заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

Також він запропонував заборонити платити за цигарки готівкою. Якщо розраховуватися лише картками та банківськими рахунками, то тіньовому ринку буде складно приховати свої доходи від фіскалів.

У Верховній Раді думки розходяться. Адже частина депутатів вважає, що потрібно підвищувати вартість акцизів, адже це позитивно впливає на зниження кількості курців та дозволяє збільшити надходження до бюджету. Однак інша частина депутатів проти, адже це може призвести до ще більшої тінізації ринку.

"Ми налаштовані на те, щоб і надалі створювати умови для скорочення поширеності куріння в нашій державі. З 2018 року діє 7-річний план підвищення тютюнових акцизів на 20% на рік. Цей план є ефективним, і тому варто його дотримуватися", – впевнена нардепка Лада Булах.

На сьогодні підвищення вартості цигарок поки не буде, адже ще є торішні запаси товару. Однак скоро вони вичерпаються і прийде нова партія сигарет, але з вищими цінами. Тому змін варто чекати вже цією весною.

Ціни на продукти зростатимуть й надалі?

Раніше ми вже розповідали, що у 2023 році на кінцеву вартість харчових продуктів впливатиме одразу кілька факторів, а саме:

  • нестійка ситуація в енергетиці;
  • сезонний фактор.

Адже, наприклад, більшість овочів Україна отримувала із Херсонської області та півдня Запорізької. Однак наразі ці території перебувають під контролем ворога.

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", – пояснює директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною. Також ми писали, які продукти в Україні подешевшали на початку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.