Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мінімальна зарплата 2023: що станеться з рівнем виплат і чи варто чекати збільшення окладу

Половина державного бюджету у 2023 році буде зосереджена на потребах ЗСУ, тож українцям варто очікувати жорстких обмежень

Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді розповіли, чи очікувати планових підвищень мінімальної зарплати наступного року

Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України планує повністю затвердити державний бюджет на 2023 рік до кінця наступного місяця, а не до 1 грудня, як це традиційно відбувається. Важливим питанням розподілу коштів залишається рівень мінімальної заробітної плати.

Подробиці розповів голова комітету ВР з питань бюджету Юрій Арістов в інтерв'ю виданню "Укрінформ".

Як раніше коментував ситуацію прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, у 2023 році пріоритет у розподілі державних коштів буде належати фінансуванню української армії: на потреби ЗСУ планується реалізувати 50% всього кошторису.

Друге місце по важливості займуть соціальні видатки, проте в уряді попереджають, що макрофінансова стабільність буде забезпечена будь-якими, навіть жорсткими шляхами. Тож не критичні витрати держави підпадають під обов'язкове скорочення, оскільки проект державного бюджету розробляють з урахуванням того ,що повномасштабна війна триватиме протягом всього 2023 року.

Що станеться з зарплатою

Українці більшою мірою цікавляться, чи планує влада збільшувати розмір мінімальної заробітної плати. Нагадаємо, уже 1 жовтня поточного року очікується підвищення окладу на 200 гривень, до суми 6700 грн. Менше цього значення роботодавці не можуть платити своїм працівникам, якщо не хочуть потрапити під санкції за порушення трудового законодавства.

Щороку кошти, передбачені на соціальну сферу, дозволяли поступово підвищувати показники рівня пенсії, зарплатні чи прожиткового мінімуму, проте у 2023 році Юрій Арістов просить населення не чекати традиційного підвищення виплат. Звісно, це неприємна новина, особливо на фоні постійного росту інфляції, а також цін на обов'язкові потреби, як-от продукти харчування, житлово-комунальні послуги, паливо тощо.

За словами голови бюджетного комітету Верховної Ради, потреба призупинити на один рік зарплатні стрибки не викликає в українців занепокоєння, оскільки більша частина населення ставиться до цього з розумінням, тверезо оцінюючи чіткі пріоритети держави, що стосуються забезпечення національної безпеки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде, якщо довго не знімати виплати з картки. Також ми повідомляли, як українцям нараховують допомогу та пенсії.

Більше про економічні прогнози в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.