Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Соцвиплати під час війни: як українцям нараховують допомогу та пенсії

Пояснюємо, яка ситуація з виплатами переселенцям та громадянам, що опинилися в окупації

Фото: Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Більшість нарахувань на окуповані території надходять на рахунки Ощадбанку

Фото: Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Не зважаючи на воєнний стан, українці продовжують отримувати соціальні виплати, які їм були призначені до війни. Крім того, через бойові дії збільшилася кількість категорій громадян, які мають право на отримання соціальних виплат.

Pro Гроші пояснюють, кому і на яких умовах нараховують пенсії та соцдопомогу.

Кому не будуть перепризначати виплати

Під час воєнного стану та ще протягом місяця після його закінчення українцям не потрібно звертатися за перепризначенням соціальної допомоги або підтвердженням права на її отримання. Це стосується таких виплат:

  • допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
  • допомоги на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;
  • допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку;
  • пільги, які було призначено раніше.

Як оформити допомогу внутрішньо переміщеним особам

На виплату мають право ті, хто переїхали з місць активних бойових дій, окупованих населених пунктів або мають зруйноване житло.

Щоб отримати допомогу, їм потрібно звернутися до управлінь соцзахисту за місцем проживання або тимчасового перебування, або до ЦНАПів.

При цьому варто пам’ятати, що частину із соціальних допомог можна оформити через портал або мобільний застосунок "Дія".

Крім цього, внутрішньо переміщені українці можуть розраховувати на отримання допомоги на проживання. Вона надається у розмірі 3000 гривень – для осіб з інвалідністю та дітей, і 2000 гривень – для усіх інших осіб.

Чи можуть українці на тимчасово окупованих територіях отримувати виплати

Мінсоцполітики продовжує нараховувати та фінансувати всі належні соціальні допомоги, пільги, субсидії людям, які опинилися в окупації. Водночас, на тимчасово окупованих територіях органи соціального захисту не працюють.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, як відбуваються нарахування людям з окупованих територій. Вона нагадала, що частина допомог в Україні виплачувалася через "Укрпошту", частина через банки.

"Сьогодні "Укрпошта" не всюди може зайти – були випадки, коли відбирали гроші, і це ще найменша втрата. Відповідно, там, де "Укрпошта" відмовляється, ми застосовуємо наступний алгоритм: переводимо гроші на "Ощадбанк" переказом. Переказ 30 днів чекає на людину. Якщо ж вона не може ним скористатися – тобто немає відділення банку, яке там працює, ми шукаємо через "ПриватБанк" всі можливі рахунки, які колись були відкриті людиною. Там найбільша клієнтська база. І перекидаємо гроші туди з надією, що людина хоч у якийсь спосіб зможе їх зняти", – розповіла Жолнович.

Ті, хто отримував виплати на банківські картки, продовжують їх отримувати. Проблеми є з тими, хто отримував допомогу через "Укрпошту", адже відділення не працюють. Проте пенсіонерам обіцяють, що одразу після відновлення такої можливості "Укрпошта" доставить їм всі неотримані кошти.

Раніше ми писали, як українцям отримати допомогу від ООН. Також ми повідомляли, що жителям звільнених від росіян населених пунктів Харківщини виплатять додаткові кошти.

Детальніше про те, на яку допомогу можуть розраховувати українці під час війни – читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.