Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лікарняні може оформити ще одна категорія українців – кого стосується

В Пенсійному фонді України роз'яснили, кому можуть надати допомогу лише на три дні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Лікарняний можуть дати для догляду за повнолітнім

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право отримати лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім'ї. Однак є деякі особливості щодо терміну такого лікарняного.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Так, фахівці ПФУ уточнили, що повнолітнім вважають члена сім'ї, який старше 14 років. Допомогу по тимчасовій непрацездатності для догляду за таким хворим можна отримати не більше ніж на три календарні дні. Надається вона з першого дня непрацездатності.

"У виняткових випадках – з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин – термін лікарняного може бути продовжено не більш як на сім календарних днів", – зазначили у Пенсійному фонді.

Як відомо, у кінці 2022 року Фонд соціального страхування ліквідували, приєднавши до Пенсійного фонду України. Тож тепер саме ПФУ займається призначеннями усіх соціальних виплат, зокрема і лікарняних.

Кому можуть повністю оплатити лікарняний

Українським законодавством передбачені сім категорій українців, яким лікарняні виплачують у повному обсязі. Серед них такі:

  • ті, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 група);
  • один з батьків або особа, яка їх замінює, та займається доглядом хворої дитини віком до 14 років, яка постраждала після Чорнобильської катастрофи;
  • фронтовики, ті, хто отримав травми під час Революції Гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • особи, які належать до жертв нацистських переслідувань;
  • донори, які мають право на пільгу;
  • реабілітовані особи, жертви репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Щодо інших українців діє таке правило – для того, щоб отримати виплати лікарняних у розмірі 100% середньої зарплати, у працівника має бути понад вісім років страхового стажу.

Раніше ми розповідали, як отримати кошти за лікарняний та коли подавати заяву. Також ми пояснювали, коли українцям можуть не виплатити гроші за лікарняний.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.