Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лікарняний для військового – скільки триває та коли переведуть "поза штат"

Розбиралися, скільки часу військовий може перебувати у лікарні та отримувати грошове забезпечення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тривалість лікарняного не має перевищувати 4 місяці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після поранення військовослужбовці мають право на лікування та відновлення. При пораненні під час виконання бойового завдання вони отримують одноразову грошову допомогу, а протягом лікарняного – грошове забезпечення.

Сайт Pro Гроші розбирався, за яких умови виплати можуть припинити та яка тривалість лікарняного.

Під час служби військові мають соціальні гарантії щодо лікування за необхідності та виплат у разі поранень, травм, контузій, хвороб, інвалідності чи смерті.

Який максимальний термін перебування у лікарні

Юристи зазначають, що в випадку, якщо військовий за станом здоров’я був визнаний непридатним до військової служби з подальшим переоглядом, станом на сьогодні це ще не є підставою для звільнення. Тож такі військовослужбовці не втрачають свій статус та проходять лікування.

Але час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою не повинен перевищувати чотири місяці. Далі ж потрібен висновок ВЛК та індивідуальне рішення про продовження виплат.

Коли військового можуть "вивести поза штат"

Через тривале перебування у лікарні військового можуть "вивести поза штат" – після цього військовий має чекати на розв'язання питання щодо подальшої служби, а також з часом втрачає виплати. Перебування військового на лікуванні виключається із загального періоду перебування в розпорядженні.

"Перебування військовослужбовців на тривалому лікуванні є підставою для зарахування в розпорядження. Тут виникає певна колізія, адже відповідно до наказу МОУ, військовослужбовцю, зарахованому в розпорядження, грошове забезпечення виплачується в розмірі того грошового забезпечення, яке він отримував відповідно до своєї займаної посади, але не більше ніж два місяці", ― повідомили юристи.

Загальний строк збереження грошового забезпечення військового на лікуванні може складати чотири місяці. Отримання виплат має припинитися після двох місяців перебування в розпорядженні, проте остаточне рішення має схвалювати міністр оборони України.

Грошове забезпечення після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні в лікарняних закладах виплачується на підставі висновку лікарняного закладу (або ВЛК), рішення командира військової частини про продовження перебування в лікарняних закладах та відповідно до вимог чинного законодавства.

Коли військовий може вийти на пенсію

  • щоб вийти на пенсію за вислугою років, військовослужбовці повинні мати (незалежно від віку) не менше ніж 25 календарних років вислуги;
  • у випадку досягнення 45 років у день звільнення та наявності стажу 25 років й більше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає служба.

Розмір пенсій становить від 50% (звільненим у відставку за віком або станом здоров’я від 55%) до 70% відповідних сум їхнього грошового забезпечення. А мінімальна пенсія військовим за вислугу років не може бути менше ніж 3 854 гривні.

Раніше ми розповідали, кому з військових збережуть зарплату після призову до війська. Також ми писали, як родичам зниклого безвісти військового отримувати його зарплату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.