Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям мають завжди і повністю оплачувати лікарняні: хто у списку

Розповідаємо, хто з українців може розраховувати на те, що отримає лікарняні у повному обсязі, незалежно від страхового стажу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, хто завжди має право на повну виплату лікарняних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щоб отримати виплати лікарняних у розмірі 100% середньої зарплати, у застрахованих осіб має бути понад вісім років страхового стажу. Втім, деяких громадян це правило не стосується.

Так, відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" загалом є сім категорій українців, яким лікарняні виплачують у повному обсязі, попри брак страхового стажу. Це:

  • ті, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 група);
  • один з батьків або особа, яка їх замінює, та займається доглядом хворої дитини віком до 14 років, яка постраждала після Чорнобильської катастрофи;
  • фронтовики, ті, хто отримав травми під час Революції Гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • особи, які належать до жертв нацистських переслідувань;
  • донори, які мають право на пільгу;
  • реабілітовані особи, жертви репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Лікарняний лист оформлюється на підставі медичного висновку або після рішення органу опіки та піклування.

Як оформити лікарняний за межами України

За громадянами, які виїхали з країни через війну, залишається право на соціальний захист. Вони повинні звернутися до лікаря за фактичним місцем проживання, той надасть громадянину документ з підтвердженням факту тимчасової непрацездатності. Саме на його підставі вирішується питання щодо призначення виплат.

Потім за допомогою засобів онлайн-зв'язку, наприклад, електронної пошти чи месенджера, необхідно повідомити свого лікаря в Україні, з яким підписали декларацію, про потребу отримати медичний висновок.

На підставі іноземної виписки чи довідки з діагнозом лікар в Україні створить медвисновок дистанційно, а е-лікарняний створиться автоматично. Отже, пацієнт позбавлений необхідності відвідувати медичний заклад особисто. Після отримання електронного лікарняного документ потрібно направити роботодавцю, той напише заяву-розрахунок і подасть до Фонду соціального страхування для реєстрації та виплати.

Що буде з виплатами лікарняних у майбутньому

На початку 2023 року стало відомо, що уряд працює над механізмом, який дозволить скасувати виплати лікарняних.

Натомість працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні за рахунок додаткових днів відпустки. Їх оплачуватиме роботодавець.

Раніше ми розповідали, що змінилося у виплатах лікарняних з першого дня 2023 року. Також нагадаємо, хто з українців може розраховувати на додаткові виплати під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.