Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила виплати лікарняних: як отримати кошти та коли подавати заяву

У Пенсійному фонду уточнили подробиці нарахування лікарняних

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Подробиці виплат лікарняних

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З кінця 2022 року Пенсійний фонд займається призначенням усіх соціальних виплат, в тому числі й лікарняних.

Про це повідомили в пресслужбі ПФУ.

Коли роботодавець може отримати кошти на оплату листків непрацездатності

  • якщо в особистому кабінеті роботодавця статус листка непрацездатності змінився на "готово до сплати", це вказує на те, що страхувальник може працювати з ним для нарахування коштів;
  • коли такий статус з’явиться, роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду;
  • після опрацювання заяви-розрахунку кошти будуть направлені Пенсійним фондом України роботодавцю на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат;
  • після отримання цих коштів від Фонду роботодавець виплачує їх застрахованій особі.

Як подати заяву-розрахунок

Цей документ потрібно подати у відомство через особистий електронний кабінет страхувальника на сайті електронних послуг. В питанні способу подання також відбулися зміни: до 1 січня бланк відправляли онлайн, користуючись спеціальним програмним забезпеченням, або ж особисто приносили до відділень Фонду соціального страхування. Зараз у паперовому вигляді розрахунок можна подати в будь-який сервісний центр ПФУ.

Що важливо: всі зміни застосовується до лікарняних, відкритих у 2023 році. Якщо відбулося продовження на січень, то лікарняні розраховуватимуть за старими правилами. До речі, українцям не потрібно укладати з Пенсійним фондом договір про визнання кваліфікованого електронного підпису. Це значно спростить процедуру нарахування, тоді як у взаємовідносинах з Фондом соціального страхування ця дія була обов'язковою.

Варто додати, що в Україні планують взагалі скасувати виплати, точніше, розробити механізм для покращення процедури. Працівникам можуть компенсувати лікарняні додатковими днями відпустки, які оплачуватиме організація. В Міністерстві соціальної політики уточнили, що точно не будуть розглядати питання про повне скасування виплати чи збільшення строку оплати днів непрацездатності.

Раніше ми писали про те, скільки українців втратило роботу через війну. Нагадаємо також ми повідомляли про впровадження обов’язкового пенсійного накопичення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.