Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курсові зміни вже на порозі? Скільки коштуватиме долар наступного тижня

Економіст пояснив, що спричинило такі різкі валютні коливання та чи зміниться курс долара протягом 7-13 серпня

Фото: УНІАН, Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці й надалі спостерігатимуть курсові коливання іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня курс долара на валютному ринку демонстрував поступову зміну своїх показників у бік зростання. Скоріш за все, така тенденція зберігатиметься й наступного тижня, адже на здорожчання іноземної валюти впливає кілька важливих чинників.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, чого очікувати українцям від валютних коливань з 7 по 13 серпня.

Чи зміниться курс долара наступного тижня?


Протягом цього тижня в обмінних пунктах спостерігалося помірне зростання курсу долара, його показники й наразі впевнено тримаються у сформованому коридорі 37-38 гривень. В цих межах, скоріш за все, й надалі відбуватимуться валютні коливання.

Але чогось надзвичайного протягом наступного тижня я не очікую. Навіть враховуючи те, що в Україні поступово дорожчає пальне, а внаслідок цього зростають й споживчі ціни, на валютному ринку спостерігатиметься помірний, спокійний процес курсового руху від 37 до 38 гривень за долар.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Які фактори вплинули на різкі курсові "стрибки"?


Такі коливання насамперед залежали від попиту на іноземну валюту, який своєю чергою був спровокований ракетними ударами з боку РФ. Йдеться саме про пошкодження зернової інфраструктури в Одеській області та в Ізмаїлі, там частково були зруйновані елеватори, де зберігалися зернові культури для експорту.

Це сталося дуже неочікувано, таких дій від ворога ніхто не прогнозував, тому це певним чином й позначилося на стані валютного ринку. Але ми бачили, що такі "стрибки" не були тривалими, значні коливання припинилися за лічені дні. Це вказує на те, що в Україні достатньо іноземної валюти, аби задовольнити попит населення.

Звісно, є сподівання, що таких "крутих поворотів" іноземна валюта більше не продемонструє, щоб не викликати паніку серед населення.

Поки що є реальна перспектива того, що курс долара певним чином коливатиметься, але такі зміни будуть помірними. До того ж показники американського долара навряд чи перетнуть позначку 38 гривень вже наступного тижня.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара протягом серпня. Також ми писали, як українці можуть обміняти зношені долари. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.