Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Варіантів небагато – як українцям обміняти старі долари

Якщо іноземна валюта має певні ознаки, то її обміняти точно не вийде

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть обміняти іноземну валюту без проблем

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ще є певні проблеми з обміном валют, адже обмінники відмовляються приймати долари, випущені з 1914 року. В НБУ зазначили дійсність даних купюр, однак проблема не зникла. Та українці все одно можуть обміняти стару валюту.

Про це пише сайт Мінфін.

Які є законні способи

21 червня 2023 року набула чинності постанова №75 Національного банку України про заборону банкам та іншим обмінникам відмовляти клієнтам у прийомі справжніх іноземних банкнот, незалежно від року їх випуску.

Єдиною причиною, чому вам можуть відмовити є фальшива купюра. Проте якщо детектори на касі визнали купюру дійсною, тоді обмінники можуть вчинити двома шляхами:

  • обміняти купюру за поточним курсом;

  • прийняти її на інкасо.

Якщо у вас другий варіант, то це означає, що прийом старої чи значно пошкодженої валюти відбудеться, але за поточною комісією для цієї послуги. Зверніть увагу, що розмір комісії вам повинні сказати одразу на касі.

Зараз у більшості українських банків немає послуги інкасо, і вводити її або поки не збираються, або працюють над розробкою. Проте дві мережі банків все ж можуть обміняти валюту даним чином. Комісія буде близько 10% і 12% від суми, яку ви хочете обміняти.

Зверніть увагу, що варіанту не приймати у вас стару готівку в банків та обмінників немає.

Стосовно тих, хто порушив правила, НБУ застосує штрафи від 400 000 гривень для банків та до 5% власного капіталу для небанківських фінансових установ.

За які долари не стягують комісію

Це стосується так званого "білого" долара 1996 року випуску. Його найчастіше не хотіли обмінювати за тими самими правилами, що й "синій" 2010 року.

Які долари у вас не приймуть

Якщо купюра має певні ознаки, то її обміняти точно не вийде. Наприклад:

  • розірвана чи розрізана на частини;

  • пошкоджені елементи дизайну та захисту;

  • змінений початковий колір паперу та/або зображень;

  • локальні забруднення чи плями, включаючи видимі в ультрафіолетових променях;

  • загальні забруднення;

  • обпалені, пропалені, старі;

  • мають явні друкарські недоліки.

Прогнози щодо курсу валют в Україні

Минулого тижня долар не демонстрував суттєвих стрибків вгору чи вниз, поводившись відносно спокійно на валютному ринку. Але у період 10-16 липня курс залежить від таких факторів як підвищення тарифів на електроенергію і цін на пальне.

Як розповів сайту Pro Гроші доктор економічних наук Олексій Плотніков, різниця коливатиметься в межах 1 гривні, що не можна назвати карколомним зрушенням. Більше читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар продемонстрував найвигідніший курс і розповідав, де краще міняти валюту. Також ми повідомляли, що відбувалося з курсом долара протягом тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.