Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Весняний курс дивує? Скільки коштує долар ввечері 24 квітня

З'ясовували, чи варто йти в обмінник в останній понеділок квітня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара ввечері 24 квітня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку тижня, в понеділок, 24 квітня, вечірній курс долара не змінився ні в купівлі, ні в продажу. Водночас, євро подорожчало на 18 копійок.

Про це свідчать дані фінансового моніторингу.

Яка ситуація на готівковому ринку

Ввечері 24 квітня, встановився наступний курс валют:

  • котирування гривні до долара становлять 37,80−38,25 грн.
  • євро купують за 41,20 грн, а продають за 41,80 грн.

Що відбувається на чорному ринку

За даними валютного аукціону, на чорному ринку (в обмінниках) встановився наступний курс валют:

  • долар торгується за 38,05−38,19,
  • євро — 41,60−41,70 грн.

Чому відбувалася девальвація гривні

За словами аналітика Roboforex Андрія Гойлова, останніми днями відбувається девальвація гривні щодо інших валют. Головна причина – запровадження заборони багатьма країнами Східної Європи на імпорт українського зерна.

"Частина аграріїв продавали іноземні валюти на внутрішньому ринку з метою провести нову посівну кампанію. Проте за умов, коли туманні перспективи зі збутом готової продукції, обсяг подібних операцій помітно знизився. Це призвело до різкого збільшення пропозиції гривні. У майбутньому це суттєво позначиться на доходах держбюджету", - наголосив експерт.

За його словами, цю проблему потрібно вирішити у короткі терміни, адже власних джерел поповнення бюджету у Кабміну вкрай мало.

"Допомога міжнародних партнерів ледве покриває поточні потреби. А емісію гривні НБУ проводити цього року відмовився. Таким чином, усі ресурси будуть спрямовані на фінансування видатків Кабміну. Валютні інтервенції регулятора на продаж будуть обмежені. НБУ більше не зможе витрачати по 3 млрд. доларів США на місяць на ці цілі. Все це призведе до зміцнення долара та євро", – вважає він.

На думку Андрія Гойлова, Нацбанк зараз витрачає значні кошти на підтримку курсу гривні. Ситуацію ускладнюють проблеми з експортом зерна, оскільки знижується виручка в іноземних валютах.

Як валютні зміни впливають на доходи українців

Заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що зростання курсу долара має як прямий, так й опосередкований вплив на заробіток українців, оскільки знижуються як реальні, так й потенційні доходи.

За його словами, зараз більшість українців отримують заробітну плату в гривнях й, зазвичай, під час зростання курсу долара, її номінальний розмір не змінюється. Але при цьому помітно дорожчають продукти та товари.

Відповідно, підвищення цін на товари та послуги певним чином впливає на доходи громадян та купівельну спроможність. Тому для України краще знаходитися у стабільному курсовому стані з можливістю планування.

Раніше ми розповідали, що відбувається з доларом після вихідних. Також сайт Pro Гроші писав, що ціни на "чорне золото" невпинно падають та розповідав, чого очікувати в травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.