Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс під контролем? Що буде з доларом на наступному тижні

Експерт пояснив, чи чекати стрибка вартості американської валюти у перший тиждень лютого

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на наступному тижні буде прогнозованим

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня, з 30 січня до 5 лютого, курс долара залишатиметься стабільним і прогнозованим – граничні позначки можливих коливань будуть на рівні 40-41 грн/$.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Він зауважив, що протягом останніх трьох місяців економіка України почувається відносно унормовано.

Звісно, через війну економіка дуже чутлива. Тому, на нашу думку, найкращим стратегічним сценарієм подальшого розвитку ситуації стане збереження досягнутої стабільності. І однією з її умов є також відсутність різких курсових змін.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Експерт пояснив, що наразі негативні процеси, які сталися через військову агресію Росії, як мінімум, контрольовані.

За його словами, на це вплинула низка системних і важливих факторів:

  • досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту;
  • незначний розмір інфляції;
  • обсяги макрофінансової допомоги від країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій (що, з-поміж іншого, сприяє покриттю дефіциту держбюджету);
  • отримання валюти завдяки імпорту агропродукції;
  • професійні дії регулятора, адже облікова ставка та офіційний курс не зазнали змін.

Чи змінить НБУ офіційний курс долара

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що оскільки в українській економіці не накопичуються дисбаланси, НБУ не бачить підстав для скасування фіксованого курсу.

До того ж в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою. При цьому співробітник НБУ зазначив, що важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися.

За його словами, НБУ відпустить офіційний курс тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань.

Раніше ми писали, чи може курс долара досягнути позначки 50 гривень у 2023 році. Також ми розповідали про те, чому продавці квартир можуть перейти на розрахунки в гривнях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.