Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара знову оновився – скільки коштує валюта на чорному ринку та в обмінниках

Протягом лютого українці можуть помітити можливі незначні короткотермінові коливання курсу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар та євро змінюють показники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс валют на ринку знову змінює свої показники. Однак експерти попереджають, що оновлення вартості іноземної валюти поки буде незначним.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

Скільки коштує долар в обмінниках

В обмінниках курс долара на 28 січня становить:

  • купівля – 40,40 грн/долар;
  • продаж – 40,48 грн/долар.

Скільки коштує євро в обмінниках

Такі показники за добу стали у євро:

  • купівля – 43,50 грн/євро;
  • продаж – 43,64 грн/євро.

Вартість долара на чорному ринку

Станом на 28 січня показники валюти такі:

  • купівля – 40,43 грн/долар.
  • продаж – 40,55 грн/долар.

Вартість євро на чорному ринку

Вартість євро дещо зросла та наразі становить:

  • купівля – 43,53 грн/євро;
  • продаж – 43,65 грн/євро.

Чи змінить НБУ офіційний курс долара

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що оскільки в українській економіці не накопичуються дисбаланси, НБУ не бачить підстав для скасування фіксованого курсу.

До того ж в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою. При цьому співробітник НБУ зазначив, що важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися.

За його словами, НБУ відпустить офіційний курс тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань.

Яким буде курс долара у лютому

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що протягом лютого можливі незначні короткотермінові коливання курсу долара. Однак вони будуть більш ситуативними, а не системними. Тому українцям не варто перейматися.

Ситуація на валютному ринку багато в чому залежатиме від ефективних рішень НБУ, що стосуватимуться розміру облікової ставки та офіційного курсу валют. За всіма ознаками, у найближчий місяць навряд чи можливий їхній перегляд, а відтак буде створене підґрунтя для збереження стабільного курсу валют.

Як вигідно зберігати валютні заощадження

Інфляція у листопаді 2022 року у річному вимірі сягнула 26,5%. Саме через це у певний період всі продукти та послуги здорожчали майже на 30%. Тому сьогодні ви купите набагато менше товарів, ніж могли собі дозволити рік тому.

Про те, як найкраще зберігати доларові заощадження, щоб від цього максимально отримувати користь, а грошей втрачати загалом якомога менше, ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що може статися з курсом долара до кінця 2023 року. Також ми писали, як курс долара впливає на ринок нерухомості. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.